Hajhosszabbítási technikák - az egyes módszerek előnyei és hátrányai

Ezeket mindenképp tudnod kell, mielőtt hosszabbításra adnád a fejed - vagy a hajad.

Hajhosszabbítás - technikák és tudnivalók

Sok olyan nő van, akit nem áldott meg hosszú és dús hajkoronával a sors, viszont számukra ma már rengeteg lehetőség létezik, amennyiben hosszabbítani szeretnének. A különféle technikáknak megvannak az előnyei és hátrányai, nem mindegy, hogy milyen szakemberre bízzuk magunkat, milyen típusú eredeti hajjal rendelkezünk és milyen végeredményt akarunk látni. Sajnos az a tapasztalat, hogy 100-ból 90 hozzáértő fodrász valójában nem annyira jó szakember, esélyes, hogy belefutunk egy kevésbé profi illetőbe, aki nem elég körültekintő. Ezért javasolt alaposan utánaolvasni, utánanézni a témának. A következőkben bemutatjuk az egyes módszereket, azok hasznos tulajdonságaival és hátulütőivel együtt, illetve hogy kiknek javasolják a különböző technikákat.

Hajfelvarrás

Ez a legrégebbi technika, kissé elavult és nem túl jó módszer, ám ezzel egyenes arányban a legolcsóbb is. A hajban három-öt sorban mini parkettafonásokat készítenek, ezekre varrják rá a méretre szabott póthajsorokat. Nem simul rá túlságosan a fejbőrre, kissé kitüremkedik. Megközelítőleg két hónapot bír ki és a leszedése elég macerás, a fonott hajsorok bekócosodhatnak, így elég sok hajszálat veszíthetünk, mire megszabadulunk a felvarrt póthajtól. Modernebb verziói a gyűrűs varrás, melynél nem fonatokra varrják a sorokat, hanem mikrogyűrűkkel rögzítik azokat, így kevésbé lesz kitüremkedő. A dupla soros varrásnál pedig keratinnal ragasztják a hajsorokat, ennek előnye, hogy akár fél óra alatt elkészül.

Hőillesztés

Történhet keratinnal vagy gyantával, de a keratinos módszer kevésbé káros, mint a gyantás ragasztás. Ennél a technikánál a póthajat tincsekre választják, a tincsek végeit pedig bevonják a ragasztóanyaggal, melyet a felrakás előtt felmelegítenek és a hajtőre helyeznek, ahol megszáradva odaragad. Előnye, hogy oldószerrel leszedhető, így nem „tépi ki” a hajat. Ha vasalod vagy hővel formázod a frizurád, akkor nagyon ügyelni kell rá, hogy ne érj a ragasztott tövekhez, mert megolvadhatnak és leeshetnek, ráadásul óvatosan kell fésülni a póthajat, mert a ragasztó nem mindig tartja össze stabilan a tincseket és ha nagyon hullik, lehet, hogy a három hónapos hordási idő végére már csak a fele lesz a vendéghajad, eredeti mennyiségének.

Érdemes speciális samponnal és termékekkel kezelni a hőillesztéses póthajat, de erről kikérheted az adott szakember tanácsát, aki készíti a frizurád.

Ultrahangos illesztés

A hőillesztéshez hasonlóan keratinnal bevont tincseket használnak, azonban a hőhatás helyett ennél a technikánál ultrahangos hullámok lágyítják meg a keratint, melyet utána a hajtövekre helyeznek, és az szinte teljesen láthatatlan marad. Akár négy hónapig is hordható, azonban - mint az összes hosszabbítási technikánál - itt is számolni kell a lenőtt hajtövek bekócolódásával, mivel azokat nem érjük el fésűvel.

Mikrogyűrűzés

Az egyik legkíméletesebb módszer. A keratin által összefogott tincseket apró, három milliméter átmérőjű mikrogyűrűk segítségével rögzítik a hajtövekhez. Így a hajat sem vegyszer, sem hő nem éri. Leszedésnél ezeket a mikrogyűrűket összeroppantják, így nem áll fenn a hajtépés esélye. Fontos, hogy megfelelően legyenek rögzítve a mikrogyűrűk, különben a póthajtincsek fésülésnél, gyengébb húzásra is kihullhatnak belőlük. Megközelítőleg három havonta kell cserélni.

Mikrocsomózás

Hasonlít az előző technikához, azzal a különbséggel, hogy itt a tincseket gyűrűk helyett egyfajta gumis cérna segítségével csomózzák a hajhoz. Hátránya, hogy jobban látszanak az illesztési pontok és körülbelül két havonta kell újra felrakni.

Csatos

Ha csak ideiglenes póthajat szeretnél, a legjobb megoldás a csatos verzió. Ki tudod venni és betenni, amikor csak szeretnéd, külön tudod formázni a sajátod - tehát számos előnnyel bír. Ha jó minőségű hajat vásárolsz, biztos lehetsz abban, hogy akár évekig sem kell újat venned, mert tartós lesz (tapasztalatból tudjuk). Jobb esetben csak egyszer kell kifizetned egy nagyobb összeget (ami egyébként még mindig töredéke a berakásos technikáknak), és hosszú ideig nem kell a pénztárcádhoz nyúlnod. Az elején furcsa és kényelmetlen lehet a csatok miatt, de egy-két hét alatt megszokod, aztán pedig már észre sem veszed. Aludni nem annyira komfortos benne, ez a hátránya, hogy bizonyos helyekre macerás lehet - strandra például -, illetve összekötni nem nagyon tudod így a hajad, mert a csatok látszódnak.

Leadfotó: 123rf

Oldalak