Egy nő az oka mindennek: ezért fehérek a menyasszonyi ruhák igazából

Nem csak az ártatlansághoz és tisztasághoz van köze.

Fehér esküvői ruhák

Ha valaha végiglapoztál már egy esküvői magazint, akkor észrevetted, hogy a menyasszonyi ruhák rengeteg stílusban, fazonban előfordulnak, azonban pár kivétellel minden esetben ugyanolyan színűek: fehérek. Ma természetesnek vesszük, hogy életünk legboldogabb napján fehérben vonulunk az oltár elé, de ez nem volt mindig így - legalábbis az Insider magazin szerint. A lap forrásai alapján a trend egészen Viktória királynőig nyúlik vissza, aki egy saját tervezésű, fehér csipkés selyem-szatén ruhában ment hozzá Albert herceghez 1840. február 10-én. Ez a pillanat meghatározó volt a királyi esküvői divat történetében, mert elég nagy felháborodást keltett az angol arisztokrácia körében, tekintve, hogy akkoriban a fehér a gyász színe volt, nem az ünneplésé - olvasható Rebecca Rissmann 2016-os "Women in Fashion" (Nők a divatban) című könyvében. Ahogy az írónő kifejti, abban az időben a menyasszonyok tipikusan piros kreációkat viseltek a nagy napon.

Viktória királynő nem csak a ruhája színével, de kiegészítőjével is megszegte a dress code-ot, mert koronája helyett egy virágos fejdíszt, koszorút viselt a fején. Még a tizenkét koszorúslánya is fehéret viselt az esküvőjén. (A galériában lejjebb találsz egy fotót is a királynőről menyasszonyi ruhájában a ceremónia napján.)

Mivel minden csoda három napig szokott tartani, Viktória esküvője után néhány évvel már szinte senki nem emlegette az akkoriban egyébként sokkoló tényt, hogy őfelsége "divatbűntényt" követett el a fehér ruhájával. Ami fontos azonban, hogy a királynő végsősoron trendet teremtett a merész húzásával, hiszen a fehér menyasszonyi kreációk lassan, de biztosan utat törtek maguknak. 1849-ben már javasolt is volt az aráknak, hogy ezt a világos színt viseljék a nagy napon, mondván, hogy ez a legmegfelelőbb árnyalat a tisztaság, valamint az ártatlanság kifejezésére.

Ez utóbbi - a szűziességre asszociáló - magyarázat már ismerős lehet. Egyébként a teljesség kedvéért azt is meg kell jegyeznünk, hogy Viktória nem az egyetlen volt, aki régen fehérben állt oltár elé. Hivatalosan Philippa angol hercegnő volt az első, aki ilyen színű kreációban mondta ki a boldogító igent, még 1406-ban. Utána időrendi sorrendben következett Mária skót királynő, aki ugyancsak fehérben ment férjhez 1558-ban. Annak ellenére, hogy ezek a frigyek is emlékezetesnek számítottak, csak Viktóriának sikerült felkeltenie a figyelmet különleges választásával, melynek köszönhetően divatba hozta a ma is hagyományos fehér menyasszonyi viseletet.

Portré Viktória királynőről az esküvője napján.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!