A természet ajándékai, amikkel búcsút inthetsz az ekcémának

A következőkben szakértőnk, Kovács Melinda ismerteti, mik azok a csodaszerek, amikkel egyszerűen megszabadulhatunk az ekcémától.

Az ekcéma kialakulása

Az ekcéma sokak életét megkeseríti. Leginkább a kéz és láb hajlataiban pl. kézfejen, ujjakon, könyök és térdhajlatban jelentkezik. Az ekcéma első tünetei közé tartozik a száraz kivörösödő bőr, ezeken a területeken túlzottan száraz, berepedezett bőrfelület nemcsak nehezen gyógyul, hanem erősen viszkethet, ami sokszor fájdalmas is lehet.

Az ekcéma kialakulásának okai:

  • az esetek nagy részében allergia következménye lehet az ekcéma. Pl. ételallergia. Ebben az esetben az allergén táplálék felderítése az elsődleges feladat, és kerülni kell azokat az ételeket, amelyek ezt kiválthatják.
  • a tél beálltával a hideg miatt is kialakulhat az ekcéma. Ilyenkor hiába húzunk kesztyűt, kenjük zsírosabb krémmel, sok esetben ez nem használ. Sokszor ez amiatt van, hogy a mindennapos kézmosás során használt bolti folyékony, vagy szilárd szappan olyan drasztikusan tisztítja le a bőr felső rétegét, hogy a bőr nem tud regenerálódni, a bőr sérül. A hideg levegő szárító hatását nem tudja kiheverni. A hideg elmúltával ez a probléma megszűnik.
  • a ruhákban lévő mesterséges színezékek és illatanyagok is irritálhatják annyira a bőrt, hogy kialakulhat az ekcéma. Ebben az esetben az öblítőt a mosás során teljesen ki kell iktatni, helyette pár csepp illóolajat cseppenthetünk a mosógép öblítő rekeszébe. Már, ha annyira ragaszkodunk az illatosításhoz. A legjobb illatosítás egyébként a szabad levegőn való ruha szárítása.
  • vegyszerek hatására is kialakulhat az ekcéma. Pl. mosogató-, vagy tisztítószer rendszeres használatával. Megoldás lehet ebben az esetben a kesztyű, illetve a bőrbarát tisztítószerek használata.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotó: Onhealth.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!