Fashion&Beauty

Egy kis szépségtörténelem - Így harcoltak az izzadás ellen!

Bár ma már természetes a dezodorok használata, fejlődésük hosszú és kihagyásoktól sem mentes múltra tekint vissza. Rögös út vezetett az ókori praktikáktól a mai, káros anyagoktól mentes dezodorokig.

Az ókor és a kellemetlen szagok

A testszag semlegesítése nem minden korban és különösen nem minden nemzet tagjai számára bírt jelentőséggel. Szeretünk úgy gondolni az ókori Görögországra, mint a kultúra bölcsőjére, ám ők nem fordítottak különösebb gondot az izzadtság kellemetlen illatának elfedésére.

Kleopátra

A dezodorálással kapcsolatban az első írásos feljegyzések Egyiptomhoz, pontosabban a hiúságáról és szépségéről ismert uralkodónőhöz, Kleopátrához kötődnek. A királynő híres tejes fürdői közben használtak citrom és fahéj keverékéből készült pasztát a hónalj környékén, hogy ezzel fedjék el a kellemetlen illatokat. De azzal is tisztában voltak, hogy a szagok kialakulása összefügg a szőrzettel is, így hónaljukat már borotválták is. Arról nincsenek információink, hogy ismerték-e a holttengeri ásványokat, az argán olajat, az aloét vagy a kókuszolajat, de valószínűleg ők is szívesen használták volna ezeket, akár alapanyagként vagy bőrápolóként is.

Fotó: femside.com

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
A madarak és fák napja alkalmából a természet szeretetéről beszélgettek a Duna népszerű beszélgetőműsora, a Ridikül vendégei. Oszter Alexandra arról mesélt, bár fiatalként a városi nyüzsgés éltette,...
Egészség
Napi két liter folyadékok kellene az embernek innia minimum, hogy kiszolgálja a szervezete igényeit - most egy nem mindennapi kutatás világít rá, mennyire nem mindegy, mit iszunk.
Sztárok
Valahányszor eszünkbe jut, hogy Goldie Hawn lassan már a nyolcadik X-hez közelít, el sem akarjuk hinni, ami nem meglepő, hiszen a Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő még mindig remek formában....