Fashion&Beauty

Cakó Kinga: "Olyan darabokat tervezek, amiket én is szívesen felvennék"

Cakó Kinga egy igen egyedülálló divattervező, akinek tényleg fontos, hogy a vásárlói jól érezzék magukat az egyes darabokban. A kényelem természetesen az életének nemcsak ezen területén jelenik meg, hanem a környezetét is próbálja úgy berendezni, hogy mindenhol komfortosan érezze magát. Az új showroomról, a téli trendekről, a környezettudatosságról és a nyitottságról beszélgettük a CAKÓ márka tervezőjével.

Mindenki egyetért abban, hogy mennyire fontos, hogy egy ruha kényelmes legyen. Korábban te is sokszor hangot adtál ennek. Te milyen darabokban érzed magad a legjobban, és milyen darabokat szeretsz tervezni?

Nekem nagyon fontos, hogy mindenki jól érezze magát a ruhákban. Szerintem nagyon rossz, ha az ember feszeng valamiben. A fő koncepcióm a kollekcióknál, hogy mindig olyan darabokat tervezzek, amiket én is szívesen felvennék. A lényeg, hogy a rohangálós napokon is fel tudja kapni bárki: akár gyerek mellett, munkába sietve is!

Számomra elsődleges, hogy egy darab legyen csinos, nőies, de attól még ugyanúgy fel lehessen húzni egy pörgősebb napra. Ha meg este is ebben mész el valahova, akkor néhány kiegészítővel fel tudd dobni. Nekem annyira változatosak a mindennapjaim, hogy elengedhetetlen, hogy jól érezzem magam abban, amiben vagyok.

És akkor ez gondolom a lábbelikre is igaz...

Én abszolút tornacipős vagyok. Annyira tetszik ez az új trend, ami pár éve hódít, hogy egy csinosabb ruhát is fel lehet venni egy tornacipővel! Régen gyakran hordtam magassarkút, de úgy érzem, most már ez nem én vagyok. Szeretem a kontrasztot, hogy felvehetünk egy jól szabott ruhát és hozzá egy vagány tornacipőt - annyira feldobja egymást a kettő!

Cakó Kinga, a CAKÓ márka divattervezője

Az is nagyon lényeges, hogy ne csak a ruháink, de a környezetünk is komfortos legyen számunkra. Ilyen a hely, ahol élünk, meg természetesen, ahol dolgozunk. Új showroomba költöztetek nemrég, számodra mit jelent az a jelző, hogy kényelem, ha az otthonodról vagy a munkahelyedről van szó?

Elsősorban azt, hogy jól érezzem magam abban a közegben, ahol vagyok. Nagy szerepet játszanak az életemben a színek, nagyon szeretem a monokróm színhatást. Megnyugtat, hogyha natúr, letisztult árnyalatok vannak körülöttem, ezért a showroomban és az otthoni életteremben is ilyen hatások uralkodnak. Kedvelem a növényeket, az üzletet és az otthonomat is nagyon feldobják. A fabútorokat is imádom, és a szövetből készült lakberendezési tárgyakat is – mindent, ami természetközeli. Rengeteget járunk a kutyámmal kirándulni, ami engem mindig nagyon feltölt. Ezt szeretném kicsit áthozni a hétköznapokba is, hiszen az ember annyi mindent csinál egész nap, megérdemli, hogy az otthonában és a munkahelyén is komfortos legyen a környezet.

Van egyébként kedvenc helyed a showroomon belül?

Nagyon szeretem a faasztalkámat, amit egy asztalos bácsi készített nekem még 5 éve, amikor a régi showroom nyitott. Stabilitást ad nekem: ránézek és nagyon jó érzés tölt el. Minden bútort ez az asztalos készített a showroomba, az pedig, hogy nem megvett termékekről, hanem egyedi, kézzel készült darabokról van szó, plusz otthonosságot visz az egész helybe. Van számomra ennek egy személyes érzelmi töltése.

Cakó Kinga, a CAKÓ márka divattervezője

Kicsit visszakanyarodnék a divathoz. A kifutókon láthattunk mindenféle trendeket. Te milyen téli divattippeket tudnál adni?

Az tervezéskor számomra nem a trendek követése a legfontosabb szempont. Nálam például nincs fekete szín a kollekciókban, mert annyi gyönyörű szín van, és azt szeretném, hogy a vásárlók színeket hordjanak! Olyan jó, hogy nagyon sok embert sikerült rászoktatnom arra, hogy bátran viseljen színeket, és imádják azóta is. Ha a téli trendekről beszélünk, én nagyon kedvelem a hosszú, bő culotte nadrágokat, amik nagyon vagányak egy bakanccsal, tornacipővel. Nálunk most a kockás lett ősszel nagyon menő, de úgy látom, hogy egyébként is tarol a kockás divat. Főleg ezekben a barna, őszi színekben nagyon szépek ezek a kockás anyagok. A fazonok terén a kicsit szögletesebb, de jól hordható, kihasználható darabok dominálnak. A magas garbójú pulcsikat, a kötötteket és a rétegelt mellényruhákat is érdemes kombinálgatni.

Manapság egyre meghatározóbb fogalom a környezettudatosság, és a divatipar is elkezdett lépéseket tenni annak érdekében, hogy minél környezetkímélőbb legyen a tevékenységük. Ti a márkánál tettetek már esetleg lépéseket afelé, hogy elinduljatok egy zöldebb vonalon?

Mi is sok mindenben próbálunk a természetességre törekedni, de elég drágák a fenntartható, újrahasznosított anyagok. Az fontos fenntartható elv nálunk, hogy nem végzünk tömeggyártást, így nem termelünk felesleget. Legtöbbször méretre készítjük a termékeket, de ha valaki bejön a showroomba, természetesen onnan is tud válogatni az azonnal elvihető darabok közül. Így minden szépen kipörög a szezon végére. A vásárlóink szinte mind tudatosak, így már nem is kérnek zacskót vásárláskor, de mi is kínáltunk vászontáskákat, ezzel is törekedve a környezettudatosságra. A ruháinkat nem egy évre tervezzük, a kollekciók darabjai egymásra építhetők több szezonon keresztül. Van, aki évek óta viseli egy nadrágunkat vagy szoknyánkat, és visszajön, hogy keressen anyagban és színben passzoló felsőt vagy pulóvert hozzá. Ezek több év után is társíthatók, hosszú évekig kitartanak. Szerencsére egyre többen vásárolnak magyar tervezőktől, ennek hatására pedig megváltozik a szemléletük a divattal kapcsolatban.

Van esetleg más olyan jó ügy, amely mellé szívesen állsz, ami közel áll a szívedhez?

Számomra a kutyamenhelyek nagyon fontosak, nekem is örökbefogadott kutyám van. Nagyon szeretem, amit Korn Anita képvisel, aki számomra a hiteles fenntarthatóság mintaképe. Vele csináltunk gyűjtést már kétszer is menhelyeknek. Vászontáskákat árultunk Anitával, és az abból befolyó teljes összeget a menhelyeknek adtuk.

Cakó Kinga, a CAKÓ márka divattervezője

Több országban is dolgoztál már, mi az a tanulság vagy tapasztalat, amit hazahoztál magaddal miután világot láttál?

Nekünk nem az elméleti tudás számított igazán. Gyakorlatban tanulsz meg rengeteg mindent. Ezért mentem sok céghez gyakornokoskodni, megtanulni a legelejéről azt a szakmát, amiben szerettem volna elhelyezkedni. Nagyon szerettem azt a nyitottságot, amivel fogadtak. Ezzel találkoztam Londonban és Firenzében is. Szerintem nagyon lényeges, hogy nyitottak legyünk a világra, más kultúrákra és befogadjuk azt, amit látunk.

Fotók: Erdőháti Áron

Oldalak

Fashion&Beauty
Lifestyle
A Halak hirtelen felindulásból kiléphet a munkahelyéről. Napi horoszkóp!
Sztárok
Az üzlet tulajdonosa az ezredforduló környékén fedezte fel magának a 20. századi magyar prózairodalom zsenijét, s rögtön a szívébe zárta a műveit.
Sztárok
2013-ban kötötték össze az életüket, házasságukból három gyermek született.