Balzsam után sampon - csodát tesz a hajaddal, ha fordítva mosod meg

Az általános projekt úgy néz ki, hogy a sampont használjuk először, majd a balzsamot, de mi lenne, ha megfordítanánk? A következőkben elmagyarázzuk, miért javasolják a szakértők, hogy előbb nyúljunk a kondicionálóért.

Fordított hajmosás

Előbb balzsam, aztán sampon

A sampon megtisztítja a hajat, eltünteti a szennyeződéseket és az olajat/zsírt, a balzsam pedig könnyebben kezelhetővé, puhává és simábbá, csomómentessé teszi azt. Ez a szokásos kétlépcsős projekt, amit mindig is ilyen sorrendben, egymás után végeztünk. Persze az, hogy melyikből mennyit használunk egyszerre, nagyban függ a hajunk állapotától, szerkezetétől. Valakinek elég például egy kevés is a kondicionálóból, hogy elérje a kívánt végeredményt, míg másnak (aki vastagszálú, száraz hajjal rendelkezik) több anyagra van szüksége.

Kutatók szerint érdemes azonban felcserélni a két termék használati sorrendjét, ugyanis ha először tesszük fel a balzsamot, akkor sokkal lágyabb textúrát és nagyobb tartást kapunk, ami főként a nehezen kezelhető, durva hajjal rendelkezők számára jelent innovációt. A fordított hajmosás során a kondicionáló létrehoz egy erős, természetes védőréteget a szálakon, simává teszi azokat, majd a sampon eltávolítja a maradék szennyeződést és megakadályozza, hogy a balzsam maradványaitól a haj elnehezüljön. Lehet, hogy furcsán hangzik, de érdemes kipróbálni és kitapasztalni a hatását. Veszíteni nem veszíthetünk vele.

Tapasztalatok, vélemények

Anna Parsons, a Bustle.com szerzője egy hétig kísérletezett a fordított hajmosással, és számos pozitívumot tapasztalt.

"Göndör, vastagszálú, durva és száraz hajjal áldott meg a sors, és egészen eddig azt hittem, hogy immunis vagyok a sima, puha frizurára. Mindig küzdöttem a textúrával, de bármit tettem, nem volt elég hatásos. Több száz dollárt elköltöttem hajápolásra a semmiért, aztán rátaláltam az internet jelenlegi trendjére (vagy trükkjére), a fordított mosásra. Először szkeptikus voltam a dologgal kapcsolatban, nem igazán értettem, hogy változtatna bármit a végeredményen a sampon-balzsam duójának felcserélése, de kipróbáltam, és ez volt a legjobb, ami a hajammal valaha történhetett. (Megjegyezném ugyanakkor, hogy szerintem nem mindegyik termékkel működik a sorrendváltás, vannak erre a célra külön kifejlesztett anyagok, és a normál szerek között is van, amelyik hatásosabb, mint a másik. Érdemes minőségi változatokba fektetni.)"

Első nap - Fordított hajmosás

"A balzsam elsőként való használata furcsa volt, de kellemes is egyben, főként az az érzés, amikor utána jött a samponos rész. Nem gondoltam volna, hogy a termék kondicionáló utáni felvitele ennyire jó, csodás volt... A hajam a folyamat végén puha volt, és teljesen más volt a textúrája, mint a megszokott. Azonnal ki kell próbálnod, mármint most."

Második és harmadik nap - Buli és after parti

"Akinek göndör a haja tudja, hogy minden különleges alkalomra való készülődés vasalással kezdődik. Kíváncsi voltam, mennyire lesz más ez az egyenesítős projekt a fordított mosás miatt, de nem csalódtam. A frizurám csomómentes volt, sokkal egyszerűbben siklott benne a vasaló, mint általában. Rájöttem, hogy a balzsam-sampon sorrendje nem csak a textúra javításában, de a formázásban is segít. Ja, arról nem is beszélve, mekkora tartása lett a hajamnak a végén... ha volumennövelést szeretnél, akkor mindenképp próbáld ki a fordított verziót. Harmadnap (buli után) is ugyanolyan jó állapotban volt a frizurám, nem volt okom panaszra."

Negyedik és ötödik nap - Konty

"Megkérdezheti bárki a menedzserem, én nem kezdek el ragyogni szerdáig... A hétfő és kedd nálam arra jó, hogy felkészüljek a hét maradék részére. Mindegy azonban, hogy tündöklöm-e vagy sem, az irodában általában copfba vagy kontyba fogom a hajam, ami a balzsam-sampon sorrendjének hatására még mindig őrzi a tartását, így egyszerűbb kivitelezni ezt a frizurát is."

Hatodik nap - Randi és hullámok

"A következő nap randim volt, így szerettem volna valami nőiesebb frizurát az irodai fánknál a fejemen. Arra gondoltam, hogy kreálok egy hullámos, laza sérót, ami szintén könnyebben ment a fordított hajmosós rutinomnak hála. Évek óta nem használtam hajsütőt (göndör a hajam amúgy is ugyebár), de a könnyebb kezelhetőség rávitt arra, hogy újra kézbe vegyem. Elégedett vagyok-e? Nagyon."

Leadfotó: 123rf

Oldalak