Egészség

Zacher Gábor: Öt oltatlanra egy oltott jut az intenzív osztályon

A toxikológus szerint nincs olyan csodaszer, mely száz százalékos védelmet garantálna a koronavírussal szemben - még az oltás sem -, ugyanakkor jelentősen csökken annak a valószínűsége, hogy valaki beteg lesz, ha már háromszor is megkapta a vakcinát.

Hányan vannak beoltva az új betegek közül?

Zacher Gábor, a Hatvani Kórház sürgősségi osztályának orvosa nemrégiben a Portfolio.hu-nak adott interjút a jelenlegi magyarországi koronavírus-helyzetről. Az ország toxikológusa elmondta: nem érti, miért nem hozzáférhetők még mindig az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek oltási adatai, hiszen ezeket az információkat két perc alatt le lehetne kérni. „Az EESZT-ből (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) 2 perc alatt le lehetne hívni azokat az adatokat, hogy az új betegek közül mennyien oltottak és mennyien nem. A vakcinák hatékonyságáról is lehetne egyfajta képet kapni. Ezzel szerintem nem sértenénk semmilyen személyes adatot” - fogalmazott Zacher, aki azt sem rejtette véka alá, hogy kollégáival - konkrét adatok híján - most sötétben tapogatóznak. A toxikológus elmondása szerint egyik orvos sem a betegek neveire vagy lakcímükre lenne kíváncsi, hanem arra, hogy megfertőződésük előtt átestek-e a vakcináción.

Zacher elmondta: az egészségügyi szakemberek közötti információcsere arra derített fényt, hogy most nagyjából öt oltatlan betegre jut egy beoltott az intenzív osztályon.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Egészség
Utazás
Messze van, hideg és eljutni is nagyon drága oda. A Déli-sarkra tényleg csak a kiváltságosok mehetnek el az életük során, sőt, az sem adatik meg mindenkinek, hogy egy utasszállító ablakából vessünk...
Lifestyle
Kíváncsi volt rá, milyen lehet, de a jelek szerint ez az egy alkalom elég is volt neki belőle.
Sztárok
Kalocsay Miklós nemcsak a szakmában, hanem a magánéletben is sikeresnek mondhatta magát, a sors azonban végül nem olyan jövőt szánt neki, mint amilyet elképzelt magának.