Vörösbor - a csontritkulás új ellenszere?
Tévhit, hogy a csontritkulás problémája csak az idősebb korosztályt érinti, ugyanis nagyjából 30 éves korig épül a csontozatunk, utána viszont fokozatosan kopik és veszít a tömegéből. Vagyis az időskori csontok egészségéről már fiatal korban érdemes gondoskodni. A megelőzés legfontosabb eleme a megfelelő kalcium bevitel, valamint a fitt életmód. Bizonyos élelmiszerek fogyasztásával is segíthetjük szervezetünket a csontok egészségének megőrzésében.
Ahogy már korábbi orvosi tanulmányok is igazolták, a mértékkel fogyasztott vörösbor magas antioxidáns és polifenol tartalmának köszönhetően segít megőrizni a szív és érrendszer egészségét, valamint védelmet nyújt a magas koleszterinszint ellen. A mérsékelt mennyiség nőknek napi 1 deciliter, férfiaknak másfél deciliter bort jelent. A vörösbor egészségre gyakorolt kedvező hatását az Egészségügyi Világszervezet is igazolta. Amerikai tudósok legfrissebb kutatásai azonban újabb meglepő tényekkel szolgáltak az istenek italával kapcsolatban.
A vizsgálatban résztvevő 40 középkorú nő 90%-a a rendszeres, de mértékletes borfogyasztás híve. A kutatás kezdeti fázisában a hölgyek csontsűrűség- és vérvizsgálaton vettek részt, majd az orvosok megkérték a résztvevőket, hogy meghatározott ideig tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól. Két hét elteltével újabb vizsgálatok következtek, amik megállapították, hogy a vörösborfogyasztás megvonása után csökkent a nők csontsűrűsége. Ahogy a résztvevők visszatértek a megszokott életmódjukhoz, a csontsűrűség értékek is normalizálódtak. A kutatók a magas antioxidáns tartalommal és a bor vérképzésre gyakorolt jótékony hatásával magyarázzák az eredményeket.