Vörös hús - együk, vagy ne?

Annyi állítás terjeng a vörös húsról, hogy nem csoda, ha mindannyian össze vagyunk zavarodva. Most akkor fogyasszuk vagy ne?

Egyesek azt mondják, hogy igen, fogyasszuk, mivel a vörös húsok vas, cink és fehérje tartalma fontos az immunrendszerünk szempontjából. Mások azt mondják, nem érdemes ezen okból vörös húst ennünk, mert növeli szívbetegségek és a rák kialakulásának veszélyét. Akkor most mit tegyünk? Fogyasszuk, és ha igen mennyit és milyen formában érdemes enni belőle, hogy kihasználjuk előnyeit?

Vitamin fronton
A közhiedelemmel ellentétben a vörös hús ilyen téren igenis az egészséget szolgálja. Ásványi anyagokat tartalmaz, gazdag vasban, cinkben és B12 vitaminban. Ez utóbbi hiánya főként a nőknél kimutatható, havi ciklusuknak köszönhetően. A vas és a B12 vitamin is segít megőrizni a vér egészségét, megakadályozzák a vérszegénységet, míg a cink elengedhetetlen a termékenység és az erős immunrendszer érdekében.

Segít a fogyásban?
Szeretnél néhány kilót leadni? A vörös hús ehhez bizony segítséget nyújt. A fehérjetartalma miatt kevésbé érzed magad éhesnek, ráadásul természetesen tele van esszenciális aminosavakkal, ami segít a szervezetednek még több izmot építeni.

Koleszterinszint terén
Minden vörös hús tartalmaz telített zsírt, ami fokozza az LDL (rossz) koleszterinszintet. Hogy ezt elkerüljük, válasszuk a sovány darabokat, amik segítik megőrizni a normál koleszterin szintet. A titok annyi, hogy okosan kell választani. Ultra sovány vörös húsokat kell választanunk vásárláskor, hogy minél kisebb legyen a zsírtartalmuk. Ide sorolhatóak például a halak és a sertéskaraj.

Szívbetegségek ügyében
Tény, hogy a szívbetegségeket genetikai öröklődés és életmódbeli tényezők okozzák, de a vörös hús is ronthatja a helyzetet, ha nem a megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztjuk. Mivel a magas zsírtartalmú vörös húsok növelik a koleszterinszintet, magas vérnyomáshoz és szívbetegségekhez vezethet, tehát itt is érvényes a szabály: sovány húst vegyünk! Még egy tanácsot érdemes betartanunk, méghozzá azt, hogy egy héten semmiképp ne fogyasszuk háromszor több alkalomnál.

Rákot okoz?

Bár néhány tanulmány összekapcsolta a vörös húsok fogyasztását több rákos megbetegedés (beleértve a mell-, vastagbél- és a prosztatarák) kialakulásával, jelenleg még nem világos, hogy ezt maga a hús okozza, vagy az elkészítés módja. Igaz, számos tanulmány konkrétan kapcsolója az elszenesedett húst rákhoz, mivel az égetett termékek rákkeltő vegyületek tartalmaznak. Hogy ne kockáztassuk, kerüljük el az égett húsokat, ne fogyasszuk őket, és mindenképp pácoljuk be a vörös húst sütés előtt. Ez az egyszerű lépés nem csak egy izgalmas, finom ízt fog adni az ételnek, hanem bevonja a húst, így kisebb az esély rá, hogy túlsüljön a felszín.

A lényeg tehát, hogy amikor a héten vörös hús fogyasztásához érünk étrendünkben, tartsuk be a mindent csak mértékkel szabályt! Keressük a minél soványabb termékeket, háromnál többször ne fogyasszuk a héten, és egy adag se legyen túl sok az étkezés során.

Oldalak

Lifestyle
Bár sokan nem veszik észre és igencsak félvállról veszik a jelenséget, a kemény víz otthonunkban bizony igencsak sok negatív következménnyel járhat.
Sztárok
A huszadik század egyik kiemelkedő, halála után is rendkívül népszerű magyar színésze volt Gózon Gyula, akinek szakmai sikerekben gazdag életét számos trauma árnyékolta be.
Sztárok
A Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában mostantól egy, a mesterséges intelligencia segítségével kreált műsorvezetőt láthatnak a nézők. Kudlik Júlia kemény bírálatot intézett Bíró...