4 szemerősítő vitamin és ásványi anyag - Ha ezeket szeded, nem romlik a látásod

A szemünket nap mint nap nagyfokú igénybevételnek tesszük ki. Sajnos én magam is tudom azt, hogy milyen sokszor megerőltettem őket. Ahhoz, hogy egészséges maradjon a szemünk, fontos, hogy megfelelő vitaminokat juttassunk a szervezetünkbe. Ha a következő vitaminokat rendszeresen fogyasztod, akkor sokat teszel a látásodért.

Kulcsfontosságú az A-vitamin

Az A-vitamin provitaminjának, a karotinnak, főleg a béta-karotinnak van fontos szerepe a jó látás megőrzésében, különösen tekintettel az éjszakai látás elősegítésére. Az emberi retinának szüksége van A-vitaminra a megfelelő működéshez; a retina négy különböző típusú vegyületet tartalmaz, amelyekben jelen van az A-vitamin is, és ezek a vegyületek fontos részei a látás folyamatának. A sötétséghez való rossz alkalmazkodás vagy az éjszakai vakság az A-vitamin-hiány korai jelei lehetnek és súlyos esetben akár vaksághoz is vezethetnek. A-vitamint természetes módon főleg sárga vagy piros húsú zöldségekkel, gyümölcsökkel jutathatunk be a szervezetbe, mint amilyen például a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack.

C- és E-vitamin szürkehályog ellen

A szürkehályog főleg idős korban alakul ki. Főleg akkor jelenhet meg, ha a szem védőmechanizmusai nem védenek a káros szabad gyökök hatásaitól. Ez az egyik fő oka a vakság és látáskárosodás kialakulásának. Megelőzés szempontjából fontos a megfelelő mennyiségű E-és Cvitamin, hiszen a káros szabadgyökök hatástalanításán túl épen tartják az ereket, valamint élesítik a látást is. Sok C-vitamin van a citrusfélékben, a paprikában, káposztában, a legfontosabb E-vitamin források pedig a növényi olajok, a búzacsíra és egyéb gabonacsírák.

Klikk tovább a folytatásért!

Fotók: tes.com, berkeleywellness.com

Oldalak

  • 1
  • 2