Vitaminhiány - Miért kell odafigyelned rá?

A szervezetünknek nem csak zsírsavakra, fehérjékre vagy vízre van szüksége, hanem vitaminokra is, hiszen nélkülük nem működne rendesen az anyagcserénk. Figyelni kell, hogy változatos, vitaminokban gazdag ételeket fogyasszunk.

A vitaminokról
A mai rohanó világban egyre kevesebb vitamindús ételt eszünk. Helyette gyorskajákat fogyasztunk, amik tele vannak mesterséges aromával. Azonban, ha nem figyelünk oda arra, hogy mennyi vitamint juttatunk szervezetünkbe, komoly mellékhatások üthetik fel a fejüket. A vitaminokat két csoportra bonthatjuk. Vannak a vízben oldódó vitaminok a C-, és a B-vitaminok, amiket napi szinten pótolnunk kell, mert a szervezet nem képes elraktározni. Vannak a zsírban oldódóak az A-, D-, E-, és K-vitamin, amiket a szervezet hosszabb időre képes tárolni, így nincs szükség napi pótlásra. A különböző vitaminok hiánya különböző mellékhatásokat váltanak ki, így megtudhatjuk, melyik vitamint kell pótolnunk.


A-vitamin hiány
Ha szervezetünkben nincs elegendő A-vitamin, akár farkasvakság is kialakulhat, aminek következtében szürkületben a távol lévő dolgokat nem igazán tudjuk felismerni. Emellett látásromláshoz, a bőr kiszáradásához és hajhulláshoz is vezethet, sőt a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége is romolhat.

B1-vitamin hiány
Hiánya étvágytalanságot, pszichiátriai, ideggyógyászati problémákat okozhat. Kezdetben a karok és lábak vizenyős puffadását okozza és a láb zsibbadó érzését kelti. Jellegzetes későbbi stádiumú tünetei az izomgyengeség, vékony karok, lábak, paralízis.

B2-vitamin – riboflavin hiány
A B2-vitamin hiánya az ajkak kirepedezéséhez, hámlásához vezethet, valamint száj- és nyelvgyulladást okozhat. Emellett súlyos esetben bőrgyulladás, ekcéma,is kialakulhat. A bőr alatti mitesszerszerű fehér képződményekért is ennek a vitaminnak a hiánya a felelős.

B6-vitamin hiány
Legfőbb tünetei a depresszió, étvágytalanság, memóriazavarok és fejfájás. Emellett keléses bőrgyulladást, ekcémát, terhesség alatt hányingert okozhat, valamint ide kapcsolható még a bőr gyulladásos tünetei.


B12-vitamin hiány
A B12-vitamin hiánya vérszegénységhez vezethet. Emellett nyelvgyulladás, étvágytalanság és a bőr sápadása is megjelenhet.


C-vitamin hiány

Ennek a vitaminnak a hiánya igen komoly problémákhoz vezethet, mint például a skorbut, vérzékenység, vérző fogíny. A szervezet ellenálló képessége csökken, és a sebek gyógyulása is lelassul.


D-vitamin hiány

A D-vitamin hiány fejlődési rendellenességeket, csont deformitásokat, csontlágyulást, izomgörcsöt okozhat. Fertőzések is sokkal könnyebben alakulhatnak ki.

E-vitamin hiány
Általában nem fordul elő, csak éhezésnél, ilyenkor viszont vérszegénységhez, terhesség alatt pedig az újszülött alacsony testsúllyal való születéséhez vezethet.


K-vitamin hiány

K-vitamin hiánynál abnormális vérzékenységet tapasztalhatunk, valamint terhesség alatti hányingert okoz.

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!