Vitamindús ínyencség: kelp kaviár

A kelp kaviár egy tengeri moszatból készült ínyencség. A japánok előszeretettel fogyasztják, nem véletlenül, hiszen nagyon egészséges.

A kaviár
Köztudott, hogy a kaviár a hal sózott ikráiból készül. A fekete kaviár a tokhalfélék ikrája, a vörös pedig a lazacoké. A kelp kaviárt tengeri moszatokból állítják elő, bár különlegessége nemcsak alapanyagában rejlik.

A kelp kaviár íze olyan, akár az igazi kaviáré, de ára nem olyan borsos. 10-11 dollár körül mozog egy üveg növényi kaviár ára, míg az igazi kaviár 100 grammja akár a fél millió forintot is elérheti. A kelp kaviár további előnye, hogy zsír, koleszterin- és kalóriamentes. Többféle ízesítésben is kapható: konyak, wasabi és szarvasgomba ízek közül választhat, aki megkóstolja ezt az ínyencséget.

Az eredeti kelp kaviár nem tartalmaz tartósítószert, sem színezéket. Kanadában gyártják. A növényt először megszárítják, majd porrá őrlik és sót adnak hozzá. Ezt követően vizet öntenek hozzá, majd addig keverik, míg zselés állagú nem lesz. A masszát beleteszik egy gépbe, ami apró gömböcskékké formázza a keveréket. Majd hozzáadják a természetes ízesítőket, végül üvegekbe töltik. Utolsó lépésként pasztörizálják, így mellőzve a tartósítószer használatát. A pasztörizálásnak köszönhetően évekig friss marad ez a moszat alapú csemege.

 

Mi az a kelp?
A kelp, tengeri moszat vagy hínár. Több mint 60 féle vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, például: kálium, kalcium, jód, foszfor, vas, nátrium, magnézium, karotin, B vitamin. A növény képes a tengervízből kivonni az ásványi anyagokat, és leveleiben el is raktározza ezeket. Tápanyagtartalma 10-20-szorosa a szárazföldi növényekének.

 

Jótékony hatásai
A japánok előszeretettel fogyasztják fogyókúrák alkalmával, de már az ausztrálok körében is egyre elterjedtebbé válik a kelp fogyasztása. A kelp jódtartalma a legmagasabb a földön ismert összes növény közül. A jód igen hasznos lehet a pajzsmirigy rendellenes működésének kezelésére. Emellett szabályozza az anyagcserét és elősegíti a szellemi fejlődést.

 

 

Oldalak

Címkék: