Visszatérő rémálom - Minden, amit tudnod kell a húgyúti fertőzésről és megelőzéséről

Az idei ősz rendkívül meleg időjárást, és sok napsütést tartogat számunkra, így nem csoda, hogy olyan jól esik üldögélni egy kávéház teraszán. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy folyton pisilnünk kell, ráadásul viszket, ég és csíp. Ezek sajnos húgyúti fertőzésre utalhatnak.

Kiket érint a húgyúti fertőzés?

Az anatómiai viszonyok miatt többnyire minket, nőket – minden ötödik nőnél évente egyszer előfordul ilyen betegség –, de nem ritka, hogy férfiak is szenvednek tőle.

Mi az a húgyúti fertőzés?

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Húgyúti fertőzés esetén a húgyúti rendszer valamely részén – húgyhólyag, húgycső, vese –elszaporodnak a kórokozó mikroorganizmusok, és gyulladás alakul ki. Alsó húgyúti fertőzésről akkor beszélünk, ha a húgycsőben és húgyhólyagban alakul ki a gyulladás, felső húgyúti fertőzésnél viszont már vesemedence-gyulladás is felléphet.

Mik okozhatja a húgyúti fertőzést?

Például az, hogy a fertőzést okozó kórokozók a gáttájékról és a hüvely környékéről bekerülnek a húgycsőbe, aztán a húgycsövön keresztül bejuthatnak a húgyhólyagba, férfiaknál a prosztatába. A húgycső és a felsőbb húgyutak megbetegedéséért legtöbbször az E.coli nevű baktérium a felelős: 10-ből 9 esetben.

Fokozottan veszélyeztetettek a cukorbetegek, az aktív szexuális életet élők, és azok, akik a kevés folyadékfogyasztás miatt vizeletpangástól küszködnek. További hajlamosító tényező a méh előreesése és a prosztata megnagyobbodása.

Tudtad-e?

Honeymoon cystitistnek, azaz mézeshetek betegségnek nevezik azt, amikor az intenzív szexuális élet folyamán alakul ki húgyúti fertőzés.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

  • szinte folyamatos vizelési inger
  • kellemetlen, fájdalmas vizelés
  • sötét színű, zavaros vizelet (esetleg lehet véres, gennyes is)
  • alhasi görcsök
  • a felsőbb húgyutak megbetegedése esetén: láz, hányinger, deréktáji fájdalom, rossz közérzet.

Hogyan előzhető meg a húgyúti fertőzés?

A kialakulás kockázata csökkenthető a következő 3 tippel:

1. Intimhigiénia

Kerüljük a lúgos, fertőtlenítő hatású szappanokat, mert ezek csak elpusztítják a szervezet saját védekező rendszerét, helyette válasszunk inkább pH semleges szappant. Ezen kívül fontos a megfelelő higiénés szabályok betartása WC használat során, mert ez szintén csökkenti a fertőzés kockázatát.

Oldalak

  • 1
  • 2