Veszélyes fűszerek? Léteznek, mégpedig ebben a formában

Az allergia népbetegség, gyakorlatilag bárkit kortól és nemtől függetlenül megtalálhat ez a betegség. Létezik pollen-, fém- és ételallergia is, de igazából bármi kiválthat allergiás reakciót. A fűszerallergia általában keresztallergiaként jelenik meg, de ne becsüljük le, mert nagyon veszélyessé tud válni.

Veszélyes fűszerek?

A fűszerallergiások közül a legtöbben a fahéjra és a fokhagymára válnak érzékennyé, ám a vanília és a feketebors is gyakran vált ki allergiás reakciót. A fűszerallergiások száma egyre inkább magasabb, de pontos számot nem lehet megállapítani, mivel a fűszerallergia kimutatására nincs megbízható vizsgálat. A fűszerallergia keresztallergiaként jelentkezik, vagyis a különböző anyagokra - fűszerekre, zöldségekre, gyümölcsökre, pollenekre - hasonló választ ad a szervezet. Ezt az azonos kémiai anyagtartalommal és az anyagok törzsfejlődési rokonságával magyarázzák. Tehát ha allergiás vagy a parlagfűre, akkor figyeld meg a szervezeted reakcióját, hogy melyik fűszer fokozza az allergiádat és az érzékeny időszakban ezt a fűszert mindenféleképpen hagyd el. Vannak olyan fűszerek, amikből az allergéneket okozó anyagok hő hatására (főzés, sütés) eltűnik, és nem okoznak problémát, de akadnak olyanok is, amik hatását a hőkezelés még inkább fokozza. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2