Véres vizelet: mi áll a hátterében? – Halálos betegségnek is vezető tünete lehet

A véres vizelet vagy más néven hematuria viszonylag gyakori probléma, amitől inkább a nők szenvednek. A vér nem minden esetben színezi élénk pirosra a vizeletet, van, amikor csak rózsaszínes lesz, ettől függetlenül a kevésbé aggályostól a komoly betegségig mindent jelezhet. Cikkünkből kiderül, mi állhat a háttérben.

1. Húgyúti fertőzés

A véres vizelet legelterjedtebb oka a húgyúti fertőzés, aminek során a baktériumok bejutnak a húgycsőbe, és a húgyhólyagban osztódva elkezdik pusztító munkájukat. A nők sokkal hajlamosabbak arra, hogy kialakuljon náluk a fertőzés, mivel rövidebb a húgycsövük, és sokkal közelebb helyezkedik el az ánuszhoz. A vér mellett a tünetek közé tartozik a gyakori, fájdalmas vizelés, és a homályos, zavaros vizelet. Az orvosok vizeletmintából tudják a legjobban diagnosztizálni, és szájon át szedhető gyógyszert írnak fel. A komplikációk ritkák, természetesen ehhez az akkurátus kezelés elengedhetetlen.

2. Vesemedence-gyulladás

A véres vizelet egyik lehetséges kiváltója, a vesemedence-gyulladás úgy alakul ki, hogy a baktériumok a véráramból vagy a húgyvezetékből a vesékhez jutnak, és vagy az egyik, vagy mindkét szervet megfertőzik. A húgyúti fertőzéshez hasonlóan ez a betegség is gyakrabban tűnik fel a nők körében, mint a férfiaknál. Akinél fennáll ez a komoly probléma, az lázat, lágyéki fájdalmat, émelygést és hányingert is tapasztalhat amellett, hogy állandóan vécére jár, és közben szenved a csípő, égő érzéstől. A kór egyébként antibiotikummal remekül kezelhető, és bár ritkán vannak komplikációk, ha felütik a fejüket, igen súlyosak lehetnek: magas vérnyomás, a vesék hegesedése, vérmérgezés (szepszis), esetleg veseelégtelenség.

3. Vesekő

Ha a vese valamely anyagból olyan sokat választ ki, hogy a vizeletbeli mennyisége meghaladja az oldhatósági koncentrációt, akkor az oldatból, jelen esetben a vizeletből kő formájában kiválik – írja a Házi Patika. Itt nem a nők, hanem inkább a férfiak érintetek; a probléma kialakulásának oka lehet a mozgásszegény életmód, a kevés folyadékbevitel vagy a húgyúti pangás is. A vesekövek jelenlétét olyan kellemetlen tünetek jelzik a véres vizeleten kívül, mint az alhasi vagy az egyoldali háti fájdalom, az émelygés és a hányás. Jó tudni, hogy a kisebb vesekövekkel semmi gond nincsen, mert a vizelettel együtt távoznak, de a nagyok már elzárhatják a vizelet szabad folyását, és beavatkozást igényelnek.

Fotó: huffingtonpost.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!