Megszólalt a szakértő: akár eddig is elhúzódhat a negyedik hullám

Vattay Gábor járványelemző elmondta, szerinte meddig kell várnunk, mire lecsenghet a koronavírus-járvány újabb, immáron negyedik hulláma, melyet a delta variáns dominál.

Tömegek veszítik el a védettségüket?

Akár áprilisig is elhúzódhat Magyarországon a koronavírus negyedik hulláma, melyet immáron a delta variáns dominál - mondta Vattay Gábor járványelemző szakember, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője. A kutató prognózisát a Népszava ismertette. Vattay úgy véli, rövid távon az esetszámok intenzív emelkedése várható, aztán jön majd egy periódus, melyre a mérsékelt visszaesés lesz a jellemző, azaz a járványelemző egy tüskét lát a járványgörbén.

Vattay szerint ez utóbbi jelenség hátterében az áll, hogy végső soron két különböző hatás összegződik. A járvány jelenleg tapasztalt terjedéséhez ugyanis hozzáadódik annak a következménye is, hogy egyre többen veszítik el a védettségüket, melyet két koronavírus-oltással már megszereztek. A jelenség pedig tömeges - véli a járványelemző -, hiszen tavasszal is rengetegen kaptak oltást, így most is jelentős azok száma, akik elveszítik a védettségüket.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2