Egyszerű fáradtsággal indul, majd egyre súlyosabb lesz a baj: ezek a vashiány tünetei

A vashiány (anémia) mindig az egész szervezetet érinti, noha a vas a legnagyobb mennyiségben a vér hemoglobinjaiban van jelen. Népbetegségnek számít, főleg a rossz táplálkozási szokások idézhetik elő, de fontos tudni, hogy a menstruáló nőket is veszélyezteti. Mivel súlyos következményei lehetnek, a tünetek megjelenésekor azonnal orvoshoz kell fordulni; mutatjuk a legtipikusabb jeleit!

1. Sápadtság

Ha az egyébként rózsás, egészséges színű arcod hirtelen sápadttá, élettelenné válik, akkor valószínűleg vashiányod van. Az ok egyszerű: a szervezetedben lévő vas a felelős a hemoglobin termeléséért (hemoglobin a vér festékanyaga, mely a vörös vértestekben található), és ha kevés van belőle, nincs, ami „beszínezze” a bőrödet.

2. Fehéres árnyalatú száj és íny

Ha a szervezeted egészséges, akkor a szád és az ínyed szép, rózsaszínes árnyalatú; vashiány esetén azonban halvány, fehéres színben játszik mindkettő, ami csöppet sem szívderítő látvány. Szintén a vérben lévő minimális festékanyagot lehet okolni ezért a tünetért.

3. Fáradtság

A fáradtság az egyik legszembetűnőbb és legelső tünete a vashiánynak. Amikor kevés vas van a szervezetedben, akkor nincs elég oxigén és energia, amiből a test táplálkozhatna, ezért kimerült, gyenge leszel, hangulatingadozások keserítik meg az életed, és még a legegyszerűbb feladatra sem tudsz koncentrálni.

4. Megmagyarázhatatlan idegesség

Nincs kifejezett oka, mégis állandóan ideges vagy? A vashiány elvonja a szervezetedből az oxigént, és stimulálja a szimpatikus idegrendszert, felpörgeti a szívritmust és a kortizol szintjét is megbolondítja.

5. Szabálytalan szívritmus

Az anémia irreálisan gyors szívverést okozhat, de minimum szívritmuszavart. Ha nem akarod, hogy súlyosabb szívbetegség is kialakuljon nálad, akkor még a kezdet kezdetén csípd el a kórt.

Fotó: austinholisticdr.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!