Úszkáló fekete foltok a szem előtt - Ártatlannak tűnő tünetek jelzik, hogy veszélyben a látásod

Ha nem fáj, akkor biztosan nincs baj – sokan gondolkodnak így akkor, ha a szemük állapota kerül szóba. Pedig a fájdalmon kívül vannak más tünetek is, amikre érdemes odafigyelni. Mivel idén október a látás hónapja, összeszedtük, mik azok a baljós jelek, amikkel érdemes orvoshoz fordulni.

1. Úszkáló foltok a szem előtt

Sokaknál előfordul, hogy bizonyos időközönként apró, fekete foltokat, pöttyöket látnak elúszni a szemük előtt. Ez a legtöbb esetben normális, és nem ad okot az aggodalomra. A szem egy híg, kocsonyás folyadékkal van tele, amely fenntartja az alakját, táplálja, és segít fókuszálni a fényt. A moi.hu szerint gyakran maradnak olyan anyagok benne, amik már a születés előtt ott úsznak, lebegnek; ha nagyok, vagy közel vannak egymáshoz, árnyékokat hoznak létre, így láthatóvá válnak.

Egyes esetekben azonban komolyabb probléma is állhat a háttérben. A foltok számának, illetve méretének hirtelen növekedése jelezheti a szemet kitöltő anyag mennyiségének csökkenését, az azt övező szövetek romlását, illetve a retina leválásának első lépcsője is lehet. Utóbbi egy rendkívül súlyos, az éleslátást is veszélyeztető betegség. Ha hamar észreveszik, műtéti úton még vissza lehet fektetni a retinát a helyére; ha nem, akkor nagy valószínűséggel elhal.

2. Fényvillanások

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az úszkáló foltokat gyakran kísérik hirtelen fényvillanások is, melyek szemmozgatáskor fokozódnak. A szakemberek villámlátásnak is nevezik ezt a jelenségek; a webbeteg.hu azt írja, az üvegtesti kötegek húzó hatása miatt idegingerület keletkezik az ideghártyában, amit az agy fény felvillanásként észlel.

Fontos tudni, hogy ha ez a tünet rendszeressé válik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. A villanások ugyanis általában valamilyen bevérzésnek a jelei, ami ideghártya szakadásra vagy ideghártya leválásra utalhat. Az ideghártya leválás során a szövet elveszíti a kapcsolatát az alatta lévő rétegekkel, elhal, és nem tudja ellátni a feladatát a látásban. Idősebb életkorban, cukorbaj, rövidlátás, sérülés, családi halmozódás és egyes szemészeti műtétek esetén fordul elő leggyakrabban.

Fotók: wallpaperscraft.com, huffingtonpost.com

Oldalak

  • 1
  • 2