Újabb veszélyes vírus szakadhat a nyakunkba, már csak egyetlen mutáció választ el minket a járványtól

Kutatók szerint a közeljövőben nagy eséllyel alakul ki újabb járvány, ezúttal azonban nem a koronavírus miatt kell aggódnunk, sokkal inkább a Zika ad okot nyugtalankodásra. A vírus már csak egy lépésre van attól, hogy kitörjön a járvány.

Mi az a Zika-vírus?

A Zika-vírus egy rovarok által terjesztett fertőző vírus, ami az embert is képes megfertőzni, a főleg trópusi övezetben élő szúnyogok csípésén keresztül, de szexuális úton is terjed, és úgynevezett Zika-lázat okoz. Bár a betegség általában enyhe lefolyású (nagyon sok a tünetmentes eset, ízületi fájdalom, láz és kiütések jelentkezhetnek az érintetteknél), halált csak keveseknél okoz, ugyanakkor a fertőzés terhes nők magzatára különösen veszélyes, súlyos fejlődési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget okozhat, valamint más neurológiai szövődmények is felléphetnek. A Zika-lázat – így az azt kiváltó vírust is – nehéz azonosítani, mert tünetei hasonlatosak a sárgaláz, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz és Chikungunya-láz tüneteihez, amelyek kórokozóit szintén szúnyogok hordozzák. Mivel gyógymód egyelőre nincs a Zikára, ezért a koronavírushoz hasonlóan ezennel is a megelőzés került fókuszba: jelenleg is zajlik a munka a Zika-vírus elleni oltás elkészítésén.

A Zika-vírus 2016-ban globális egészségügyi vészhelyzetet alakított ki, ekkor gyermekek ezrei születtek agykárosodással azt követően, hogy édesanyjuk állapotossága alatt kapta el a fertőzést. Amerikai kutatók most arra figyelmeztetnek, most is fokozott odafigyelést igényel a vírus, mivel könnyen fertőzőbbé változhat és kitörés jöhet lére – írja az Infostart a BBC cikke nyomán. Egy idézett kutatás szerint a Zika fertőzőbb variánsa olyan területeken is újra tarolhat, amelyek már immunisnak hitték magukat azzal szemben. Szakértők szerint bár teoretikus megállapításokról van szó, azokat mindenképp érdemes figyelembe venni.

Lapozz a további részletekért!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2