Tippek zsíros haj ellen

A könnyen zsírosodó haj sok kellemetlenséggel jár, s egy idő után a mindennapi életet is nehezebbé teszi a mindennapos hajmosás és szárítás. A túlzott zsírosodásnak negatív hatásai is vannak, mivel a zsír gátolja a hajhagymák megfelelő táplálását és ellátását, illetve nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz és oxigénhez, aminek következtében hajhullás is kialakulhat.

Hajmosásnál
Célszerű a megfelelő sampon kiválasztása, mivel ilyenkor nem az a fontos, hogy ápolja a hajunkat, hanem tisztítsa. A faggyúmirigy működésének csökkentésére az a legmegfelelőbb, ha valamilyen zsírosodás ellen kifejlesztett, alacsony olaj- és szilikontartalmú samponokat választunk. Ilyen például a zsálya- vagy a csalánsampon is, de a célnak tökéletesen megfelelnek a kátránytartalmú, korpásodás ellen kifejlesztett termékek is. Hajmosáskor samponozzuk be a hajtöveket kétszer, s figyeljünk oda, hogy ne túl meleg vízzel öblítsük le, mert az pont fokozza a faggyúmirigyek működését.

Öblítés
Az öblítés is ugyanolyan fontos szerepet játszik a zsírosodás elkerülésében mint a sampon is; s a legjobb, ha természetes anyagokból készülnek.
Csalán: sok A-, C- és K-vitamint, illetve vasat, enzimeket, káliumot és kovasavat tartalmaz, ami elősegíti a faggyúmirigyek termelésének csökkentését. 1/3 csészényi csalánlevelet 2, 5 dl forró vízzel kell leönteni, s 15 percig állni hagyni. Mikor már langyos, hajmosás végén öblítsük le vele a hajat.
Rozmaringtea: ez a gyógynövény olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek igen nagy mértékben csökkentik a zsír termelődését. 2 evőkanál szárított rozmaringra kell ráönteni egy csészényi forró vizet, s utána húsz percig állni hagyni. Szűrés után öblítsük le vele a hajunkat.
Almaecet: akár balzsam helyett is használhatod, mivel tökéletesen eltávolítja a samponmaradványokat, s mellette igen selymessé is varázsolja a hajat. Egy teáskanál almaecetet bele kell önteni fél liter langyos vízbe, s utána végezzük el az öblítést.
Citrom: ez igazán hatékony módszer, ha a további zsírosodást szeretnénk elkerülni. Egy citrom levét és fél liter ásványvizet összekeverünk és azzal öblítsük le a hajat.

Vitaminok
A hajad szépségének megőrzéséhez a vitaminok is hozzájárulnak. Elsősorban az A-,B-,C-, és E-vitaminok azok, amelyek egészségessé és széppé teszik a hajat. Az A-vitamint olyan élelmiszerekből nyerhetjük mint a sárgarépa, narancs, sárgadinnye vagy a tejtermékek. A B-vitaminok főként a húsban, májban, sajtban, gabonafélékben és a tojásban vannak; míg a C-vitaminok a kiviben, citrusfélékben, vagy éppen a savanyú káposztában találhatóak. E-vitaminok a növényi olajokban, vagy az olajos növényekben vannak, de a hajnak is jót tesz, ha sok sóskát vagy spenótot fogyasztasz. Illetve az életmód, a stressz, s a kevés pihenés is sokban hozzájárul a haj gyors zsírosodásához.

Címkék:

Szólj hozzá Te is!