Egészség

Tikelés: a gyerekek 20%-a is érintett lehet - Te tudod, hogy miért van?

Sűrű pislogás, vállrándítás, topogás, hümmögés, krákogás, obszcén szavak vagy mozdulatok ismételgetése - a Tourette-szindróma (TS) fő tünete a tikelés, amely a kisgyermekek akár 15-20%-ánál is jelentkezhet, de súlyos formában a felnőttek 1%-át érinti. Az első tünetek akár már óvodás korban is jelentkezhetnek, az érintetteknek, valamint környezetüknek, családjuknak pedig számos nehézséggel kell szembenézniük emiatt. Június 7-én, a Tourette-szindróma Európai napján ezekre az emberekre irányul a figyelem, valamint a diagnózis fontosságára, amely alapvetően határozza meg azt, hogy a Tourette-esek is teljes életet élhessenek.

Tévhitek

Tévhit, hogy pszichés trauma vagy sérülés okozná a tikelést, kialakulásának genetikai háttere van. Az azonban igaz, hogy a tikelés gyakoriságát, súlyosságát, intenzitását befolyásolják a pszichés és környezeti faktorok. „Hogy mennyire így van, azt jól példázza a koronavírus-járvány, amikor rendkívül megnőtt a tikelő gyerekek száma. Bizonyos tikek – például a köhögés, szipogás - ugyanis hasonlítanak a koronavírus tüneteire, a járványügyi helyzetben az emberek sokkal inkább felkapták a fejüket ezekre a „jelekre”. Márpedig a tikelésre jellemző, hogy minél inkább vissza akarja fogni az illető, annál erőteljesebben uralkodik el rajta” – magyarázta dr. Tárnok Zsanett. Hozzátette: a koncentrációt igénylő feladatok közben azonban csökkenhetnek a tünetek. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Minden szülő tudja, milyen az, amikor gyermekünk fegyelmezésében kudarcot vallottunk és egész egyszerűen kifogytunk az eszközökből. Egy kínai házaspár megdöbbentő nevelési módszerrel rukkolt elő.
Sztárok
Ez gyors volt! Hihetetlen ok miatt válik a legendás brazil csatár felesége - alig több mint három hétig tartott a házasságuk.
Sztárok
A Mizu című dal révén került reflektorfénybe Karácson Tamás, amiből az egyik legismertebb, generációkon átívelő hazai sláger lett – ám a sikernek bizony volt árnyoldala is.