Tej és egészség - Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
Nem véletlenül tanácsolják a szakértők, hogy naponta fogyasszunk valamilyen tejterméket, ugyanis a legújabb táplálkozási ajánlásokban kiemelt szerepe van a tejnek. Mivel az ember az egyetlen olyan emlős, amelyik felnőtt korában is fogyaszt tejet, sokan aggodalmukat fejezik ki a téma kapcsán. A Bonafarm ezért Henter Izabella dietetikus szakértőt kérte meg, hogy ismertesse a tejjel kapcsolatos tényeket, és független szakértőként mutassa be a tej élettani hatásait.
Az egészség, testi, lelki szellemi és szociális jólét, nem csak a betegség hiánya, mondjuk fel a leckét mindannyian, hiszen annyiszor hallottuk, olvastuk.
Világszerte javasolják a tej fogyasztását
Az anyatej a csecsemő számára a legtökéletesebb táplálék. A táplálkozási ajánlások itthon és világszerte javasolják a tej és tejtermékek napi fogyasztását, sőt, mondások és szállóigék is közszájon forognak:
A tej élet, erő, egészség.
Egy pohár tej tiszta fej.
Azért vagyok csupa izom, minden este tejet iszom.
Ugyanakkor a másik oldalon is sorakoznak az érvek: Nincs még egy emlős, amely felnőtt korában is tejet iszik. A tejivás fokozza a nyáktermelést, megterheli az emésztést, az ősemberek sem fogyasztották, sokan érzékenyek is rá, fogyasztása panaszokat okoz.
Tények
A legutóbbi 2010-es amerikai táplálkozási ajánlásban az „Én tányérom” kép megjelenítésén is külön kis kör jelzi a napi tej-, tejtermékfogyasztás szükségességét.
Normál esetben az emberi szervezet alkalmas a tej lebontására, felszívására és hasznosítására.
A tejcukor, a laktóz a tej legfontosabb szénhidrát összetevője, amit a vékonybél laktóz enzime glukózzá és galaktózzá bont. Jelentős a száma azonban azoknak, akiknél a laktóz megemésztés képessége lecsökkent, vagy eleve nem is adott, ezt hívjuk laktóz intoleranciának. Ennek hátterében több ok is állhat és lehet állandósult vagy átmeneti állapot.
A hasznosítást tekintve, a tej valamennyi élelmi anyag közül a leginkább sokoldalúan felhasználható, számos formában fogyasztható: egyrészt adott maga a tej, a savó, az író, a vaj, a sajtok, joghurtok, kefirek, tejfölök és a tejalapú csemegék.
Továbbá fontos tudni, hogy a tej fehérjéjének összetétele is fajonként eltérő. Vannak kazein – tehén, kecske, juh, bivaly, és albumin – kanca, szamár – típusú tejek. A tehéntej fehérjéjét felépítő aminosavak mennyiségét és egymáshoz viszonyított arányát gyakorlatilag ideálisnak tekintjük, ami elősegíti a felszívódást és hasznosulást.
Esszenciális fehérjeforrás, azaz a szervezet nem tudja egyedül előállítani, emellett segíti a kalcium felszívódást a tejcukorral együtt, hat a fogszuvasodás (caries) ellen és a kalciummal együtt vérnyomáscsökkentő hatású is.
Zsírtartalmát tekintve az átlagos tehéntej 3,6 százalék körüli - fajtakülönbségek lehetnek. A fogyasztó viszont már a termékekre jellemző zsírtartalmakkal találkozik az üzletekben, amit a feldolgozás során állítanak be. A tej tényleges mennyisége és zsírsav összetétele – a genetikai határokon belül – takarmányozásfüggő.