A szúnyogcsípés egyéb problémákat is okozhat a viszketésen kívül - Így kerüld el

A szúnyogok súlyos betegségek terjesztői lehetnek. Összegyűjtöttük, hogyan kerülhető el a szúnyogcsípés.

Ilyen veszélyekkel járhat a szúnyogcsípés

A nyár kezdetének egyik biztos jele, hogy naplemente környékén – különösen a vízparti részeken – megjelennek a szúnyogok. Sokféle taktika létezik a távoltartásukra, amelyekről cikkünk későbbi részében mi is beszámolunk, de először arról érdemes szót ejteni, hogy mit lehet csinálni, ha már megtörtént a baj, és a kis vérszívó már meg is csípett minket.

A szervezet a szúnyogcsípésre a csípés helyén kialakuló viszkető, esetenként fájdalmas, kivörösödéssel és duzzanattal reagál. Az nagyjából köztudott, hogy akármennyire is jól esne, a vakarás nem jelent megoldást, a csípés helyén ugyanis a kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetbe, így a vakarással a seb elfertőződhet és begyulladhat. Az elfertőződött sebet fertőtlenítő szerrel kell bekenni és mielőbb orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor tetanusz elleni védőoltásra is szükség lehet. A csípés helyére érdemesebb inkább hideg vizes borogatást tenni, vagy bekenni hűsítő kenőcsökkel vagy gélekkel, ezek hatására a duzzanat hamarabb lelohad, és a fájdalom is enyhül.

Ha külföldi tartózkodás során ér minket szúnyogcsípés, arról érdemes tájékoztatni az orvosunkat is, hiszen számos veszéllyel járhatnak az utazások alkalmával szerzett szúnyogcsípések. A különböző szúnyogfajok, mint az Anopheles fajok, Aedes fajok, a púposszúnyogok vagy a lepkeszúnyogok a trópusokon vagy a Földközi-tengernél betegségeket terjesztenek – írja a WebBeteg. A legtöbb ilyen fertőzés ellen nincs védőoltás, sem speciális megelőzési lehetőség. Az egyetlen hatékony védelem magának a szúnyogcsípésnek a megelőzése.

A szúnyogok többek között a következő betegségek átvivői lehetnek:

  • Malária, chikungunya láz, kala-azar, Phlebotomus-láz, Sindbis-láz és nyugat-nílusi láz, melyek veszélyes lázas betegségek.
  • A japán encephalitis az agyhártyagyulladás egy típusa.
  • A dengue láz és a sárgaláz belső vérzéseket okoz.
  • Onchocerciasis: vakságot okozhat.
  • A kután leishmaniasis egy fekély (delhi fekély).
  • Az álomkór tünetei hónapokkal a fertőzés után jelentkeznek. Kezelés nélkül halálhoz is vezethet.
  • A limfatikus filariázis egy fájdalmas, nyirokcsomók és nyirokerek duzzanatával járó betegség.
  • Zika-láz, mely elsősorban a terhes nőkre és magzataikra jelent súlyos veszélyt.
  • Szúnyogcsípés-allergia is létezik, ami földrajzi régiótól függetlenül bárhol előfordulhat.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak