Ez a fiatal lány 1 éve sztómazsákkal él, és nagyon hálás érte

Amióta megkapta, újra egészséges.

Élet sztómazsákkal

Hattie Gladwell 1 éve sztómazsákkal él, a Metro virtuális hasábjain pedig elmesélte, hogyan telnek a mindennapjai a kis "csomaggal" a hasán. Azért tartotta fontosnak, hogy beszéljen a tapasztalatairól, mert tisztában van vele, hogy a sztómazsák még mindig egyfajta stigma: akiknek hordaniuk kell, szégyellik, rosszul érzik magukat tőle, akik pedig meglátják valakin, zavarba jönnek és elkezdik sajnálni az illetőt.

Mi az a sztóma?

A sztóma szó a testfelület valamely részén képzett mesterséges nyílást jelent, a vastagbél, a vékonybél vagy a húgycső valamely szakaszának a hasfalra történő kivezetése. Ez biztosítja a vastag- vagy vékonybélben lévő salakanyagok, illetve a húgycsőben lévő vizelet szervezetből való eltávozását. A széklet ürítése a sztómán keresztül a sztómazsákba történik. A sztómának 3 típusa van: a kolosztóma (a vastagbél egy részének kivezetése), az ileosztóma (a vékonybél egy részének kivezetése) és az urosztóma (a vékonybél egy részét elkülönítik, és ebbe vezetik bele a húgyvezetéket).

A következő esetekben lehet szükség rá:

  • végbél, a végbélnyílás vagy a vastagbél egy szakaszának daganata, amelyet műtéttel el kell távolítani
  • bénulást okozó gerincbetegség vagy gerincvelő-sérülés
  • vastagbélgyulladás
  • végbelet vagy végbélnyílást károsító sérülés, illetve veleszületett rendellenességek
  • vastagbél elzáródása
  • Crohn-betegség
  • vizelettároló és/vagy -elvezető rendszer betegsége

Nem dönthette el, akarja vagy sem

Hattie azután kapta meg a sztómazsákot, hogy a vastagbele egy betegség miatt másfél óra híján majdnem felrobbant a testében. A sürgősségi sebészi beavatkozás után úgy ébredt fel a kórházi ágyon, hogy a csomag már a hasán csücsült. Még csak ideje sem volt elgondolkodni azon, hogy akarja-e.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: Facebook

Oldalak

Szólj hozzá Te is!