Már 1 hónappal korábban jelzik a szívinfarktust - 6 alig észrevehető tünet, amire figyelj

A szívinfarktus évi 20-25 ezer embert érint, és ez a szám nemhogy csökkenne, hanem folyamatosan nő. Bár nem lehet könnyen felismerni, mikor jelentkezik a baj, vannak tünetek, amiknek együttese akár 1 hónappal korábban is megnyomhatja a vészcsengőt. Ha észleled őket, és azonnal orvoshoz fordulsz, akár az életedet is megmentheted.

A szívinfarktusról

A szívinfarktus során a vérellátás elégtelenné válik, így a szívizom egy része elpusztul. A stroke-kal ellentétben vértelen, vagyis kialakulásakor egy véralvadék hirtelen elzár vagy erősen beszűkít egy artériát a szívben. A webbeteg.hu szerint, noha a tünetek jobb felismerésének és a kezelés javulásának köszönhetően a betegek többsége túléli a rohamot, szívinfarktus után sok esetben már rosszabb az életminőségük, ráadásul nagyobb az esélyük arra, hogy a szívük felmondja a szolgálatot.

Tünetek, amik 1 hónappal előbb jelzik a szívinfarktust

Fáradtság

Amikor az erek kezdenek összeszűkülni, sokkal kevesebb vér tud eljutni a szívig, mint egyébként kellene. Ez jelentősen megnehezíti testünk motorjának munkáját, aminek következtében állandó fáradtság fog gyötörni.

Nehézlégzés

Ha a szívedbe kevesebb vér jut, mint az normális lenne, akkor a tüdőd is oxigénhiánnyal fog küzdeni, következésképpen nehézlégzés, fulladás léphet fel. A szív-és érrendszer, valamint a légzőrendszer működése egymástól függ, egyik a másik nélkül nem tud működni.

Gyengeség

Amikor az artériák összeszűkülnek, a keringés rosszabb lesz, így azt fogod érezni, a legkönnyebb feladathoz sincs erőd. Ilyen helyzetben az izmok nem kapják meg azt, amire szükségük van a funkcionáláshoz, így a szívrohamhoz közeledve a páciens gyakran eshet el, ejthet el dolgokat minden különösebb ok nélkül.

Fotó: huffpost.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!