Székrekedés ellen: szilva
A rózsafélék családjába tartozó szilva hazánkban is honos. Szinte minden kertes házban megtalálható. A nők a gyümölcsből készült lekvár miatt kedvelik, a férfiak pedig a szilvából készült pálinka miatt vannak oda érte.
A szilváról
A szilvafa nagyobbrészt az északi féltekén honos, rengeteg fajtája ismeretes. Nem igényel különösebb odafigyelést, metszés nélkül is meghozza gyümölcsét. A fa virága a fehér színtől a rózsaszínig változhat, 5 szirom- és 5 csészelevele van. A gyümölcshús közepén érdes csonthéjas mag található. Levelei egyszerűek, de lehetnek lándzsásak gyakran fogazott szélűek. A szilvát júliustól októberig megtalálhatjuk a boltokban. Aszalt formában azonban egész évben a rendelkezésünkre áll.
Gyógyhatásai
A szilva több mint 85%-a víz, így kiváló szomjoltó, emellett cukortartalma is alacsony. A B-vitamin szinte minden formája fellelhető benne, emellett A-vitamint, A-provitamint és C-vitamint is tartalmaz. Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz mint a foszfor, kalcium, kálium, magnézium és cink. Növényi antioxidánsokat is tartalmaz, antocián színanyagokat és flavonoidokat. Ennek köszönhetően javítja az immunrendszer ellenálló képességét, és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is megelőzi. Magas rosttartalommal bír, héjában cellulóz van, ami segíti a bélmozgást. A szilva az egyik legjobb gyógymód székrekedés esetén. Emellett nagyon jó vízhajtó is, ami következtében súlycsökkentő is. Magas kalóriaértékű, étvágyfokozó.
Felhasználása
Ha tehetjük, fogyasszuk nyersen, hiszen így juthatunk hozzá a legtöbb vitaminhoz, és ásványi anyaghoz. Készíthetünk belőle kompótot, de figyeljünk oda, hogy ne főzzük teljesen szét. A legnépszerűbb felhasználási módja a lekvár főzés, amit később süteményekhez, vagy akár egy reggelihez is felhasználhatjuk. Ne felejtsük el a szilvás gombócot sem. A gyümölcsöt aszalhatjuk is, így akár húsokkal is kiváló, emellett a férfiak a cefréből készült pálinka miatt kedvelik.