Egészség

Gyomorproblémák gyötörnek? Ijesztő, de így teszi tönkre az idegesség a bélrendszert

Kevesen tudják, de a gyomorproblémák és a stressz között bizony komoly összefüggés van. Ha te is rendszeresen küzdesz ilyen tünetekkel, nem árt, ha tisztában vagy az alábbiakkal.

Így kapcsolódik agyunk a gyomrunkhoz

Az agyi idegrendszer tárolja a racionális információkat, az élettapasztalattal járó emlékeket, a tudást, és a tanulás során szerzett ismereteket, a bélidegrendszer pedig az érzelmek és a zsigeri ösztönök születéséért felelős. A két rendszer egymással szorosan összekovácsolódva működik, és mindkettő munkája elengedhetetlenül fontos a testi és érzelmi egészségünk megőrzésében.

A bélidegrendszer - vagy más néven hasi agy, az aggyal párhuzamosan működik és a nyelőcsőtől kezdve a vastagbélig a tápcsatorna valamennyi szakaszának működését szabályozza. Az agyhoz hasonlóan idegsejtek által alkotott hálózatok és ingerületátvivő anyagok működtetik, így befolyásolva a hasnyálmirigy és az epehólyag működését is. A hasi idegrendszer éppúgy túlingerelhető, mint a feji, melynek következtében stressz hatására ugyanazok a molekulák termelődnek benne, mint amelyek a fejben.

A hasi idegközpontot működése során éppen ezért tapasztalhatjuk, hogy egy-egy élmény bekövetkeztekor pl. összeszorul vagy fájni kezd a gyomrunk, pontosan jelezve, hogy olyan dolog történik, amelyre mindenképpen figyelnünk kell.

A stressz okozta "gyomorideg"

Tartós stressz esetén:

  • belső konfliktusok és elfojtott érzelmek,
  • kapcsolati- vagy munkahelyi válságok,
  • feszültség, nyugtalanság,
  • állandó tépelődés, döntéshozatali nehézségek,
  • agresszivitás,
  • depresszió,
  • irracionális félelem
  • pihenésre való képtelenség és alvászavarok

alakulhatnak ki, melyek az arra érzékenyek esetében a gyomorra húzódva, kialakítják a jellegzetes „gyomorideg” érzetet.

Ezt állandó fájdalom, égő, feszítő és szorító érzés jellemzi, melyet hányinger és hányás is kísérhet. Ha ez az állapot tartósan fennmarad, fokozott gyomorsav termelődés - ún. gyomorégés - alakul ki, mely fokozza a panaszokat, folyamatosan irritálva a gyomor nyálkahártyáját. Megfelelő testi és lelki kezelés hiányában az állandó irritáció fekélyt és egyéb súlyos betegségeket okozhat.

Emésztési gondok

A stressz sajnos a legtöbb embernek a gyomrára megy: felborítja a bélflórát, mivel elpusztítja a benne élő lactobacillusok és bifidobaktériumok nagy részét, amik egyébként fontos szerepet töltenek be a bélflóra egészségének megőrzésében. Megnöveli a gyomorsav szintjét, így gyomorégéshez vezet, emellett lelassítja az emésztést, vagyis puffadást, hasmenést, esetleg székrekedést is eredményezhet. A tartós stressz komoly gyomortájéki fájdalmat, irritábilis bél szindrómát, refluxot és gyakori émelygést is eredményezhet.

Hatékony megoldás gyomorégés ellen (x)

A Quamatel Mini tabletta hatékonyan gátolja a túlzott gyomorsav termelődését. Használd étkezés előtt egy órával és könnyen megelőzheted a kínzó gyomorpanaszokat! Már napi egy szem is elegendő, hiszen hatása akár 9 órán át tart!

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Vannak köztük olyanok, amiket Vilmos neje eddig sem tehetett meg, némelyik tiltás azonban azután lépett életbe, hogy Katalin megkapta Károly királytól a walesi hercegné címet.
Sztárok
II. Erzsébet teljesen ledöbbent, amikor megtudta: Meghan Markle egy nagyon régi hagyományt tervez megszegni az esküvőjén.
Lifestyle
Bőrápolás tekintetében mindig az a legfontosabb, hogy megtaláld azt a rutint, ami a te bőrtípusodnak maradéktalanul megfelel, itt nem érdemes tippeket kérni a barátnőktől, mert valószínűleg nekik más...