Itt a szezon, de tényleg létezik sárgabarack diéta? Szakértő rántja le a leplet a neten terjedő téves információkról
Nem, nincs ilyen diéta, ha mégis ilyet olvasol, vagy olyat, hogy „fogyj sárgabarackkal” az egy nagy nagy kamu!
Dr. Takács Hajnalka dietetikus
Táplálkozással kapcsolatos problémák megoldásában, illetve a megfelelő testsúly elérésében segítek pácienseimnek. A személyes tanácsadás kiterjed az egészségesektől egészen a műtét utáni rehabilitáción levőkig.
Személyre szabott étrend kialakításával támogatom azokat, akiknek kialakult betegség – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés stb. – miatt van szükségük életmódváltásra, táplálkozási szokásaik megváltoztatására.
A tényeken alapuló orvostudományban (Evidence-Based Medicine) hiszek - pácienseimnek átadott információim minden esetben a szakma álláspontját és a bizonyítékokkal alátámasztott kutatási eredményeket tükrözik.
Amennyiben személyre szabott tanácsra van szükséged, keress bátran az alábbi Facebook oldalon: www.facebook.com/dietetikusod. További tartalmakért látogass el Instagram oldalamra: www.instagram.com/dietetikushajni.
Figyelj a szükségleteidre
Egészséges diéta csak úgy létezik, ha a szükségleteidnek megfelelő, változatos, kiegyensúlyozott táplálékbevitel történik, tehát a gyümölcs csak része a napi többszöri étkezéseidnek. Ehetsz a nap során két adag barackot, de ne csak barackból pótold a napi ásványi anyag, vitamin és rostbeviteled! Ennek két oka is van:
- Ha mindig ugyanazokat eszed, egyhangúvá válik a táplálkozásod, hiszen mindig csak ugyanabból az ételből profitál a szervezeted.
- Ha túlzásba viszed a gyümölcscukrot, ingadozni fog a vércukor és inzulinszinted!
A barackot cukormentes lekvár formájában fogyasztod? Ezzel is két baj van!
- Nincs cukormentes lekvár, csak hozzáadott cukortól mentes és ez óriási különbség! A gyümölcs szénhidráttartalma a cukortartalmából, gyümölcscukor tartalmából adódik, ami nem elhanyagolható. Szóval ha nem is édesíted semmivel, a lekvár akkor sem cukormentes, csak hozzáadott cukortól mentes.
- A gyümölcsöket leginkább vitamin, ásványianyag és rosttartalma miatt fogyasztjuk. Mi marad a gyümölcsben lekvárkészítés, tehát a hosszan tartó főzés után? Rost változatlanul, ám a mikrotápanyagtartalma jelentősen sérül a hosszú hőközlés után.
Lapozz!