Egészség

Tiszta vizet öntött a pohárba Rusvai Miklós: Egyénfüggő, hogy mennyire vált ki immunitást az oltás

A vírusszakértő szerint már túl vagyunk a járvány nehezén. Rusvai Miklós arról beszélt, meddig kell tartanunk a különböző vírusmutációktól, illetve hogy meddig véd az oltás.

Vírusmutációk, védőoltások, mellékhatások

A legtöbb embert az foglalkoztatja, hogy meddig kell tartanunk a különböző vírusmutációktól. De persze ugyanolyan fontos kérdés az is, hogy meddig véd az oltás, és mit tegyenek azok, akik félnek a mellékhatásoktól.

Több mint tizenhatezer mutánsát ismerjük a vírusnak, de csak néhány lett hírhedt: a brit, a dél-afrikai, a brazil és most az indiai. Ezek genomjában történt olyan mutáció, aminek következtében megváltozott a tüskefehérje, vagyis a vírusnak az az alkotóeleme, amivel a sejtjeinkhez tud kapcsolódni, tehát létrejön a fertőzés. Ez a tüskefehérje az, ami ellen az ellenanyagok képződnek, és ha hozzátapadnak, akkor a vírus nem tud fertőzést előidézni. Tehát ezek okozzák az immunitást: a tüskefehérje ellen képződő ellenanyagok” – árulta el a virológus a Borsnak.

Mivel az előbb említett mutációk megváltoztatták a vírus tüskefehérjéjét, ezért nem lehet tudni, hogy hat-e ellenük a vakcina, vagy pedig megváltozott a mutánsok fertőzőképessége, ha már megváltozott ez a fehérje. A brit variánsnál igazolódott, hogy gyorsabban terjed, és fokozott a kórokozó képessége – valószínűleg ez igaz az indiai variánsra is. „Ott még csak azt tudjuk, hogy a fertőzőképessége megnőtt. Emiatt fokozottan figyelnünk kell az indiai mutánsra is” – szögezte le a doktor úr, aki szerint nem kell tartani a vakcina mellékhatásaitól.

A genetikailag örökölt immunrendszerünk függvénye, hogy az oltás mennyire vált ki immunitást a szervezetünkben. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy 100 beoltott emberből mindet megvédi a lélegeztetőgépre kerüléstől és a haláltól, 89-nél még tünetek se lesznek, de 11-nél kialakulhat szaglásvesztés, köhögés, láz. Egyetlen vakcina sem ad élethosszig tartó védettséget, fél év vagy nyolc-tíz hónap múlva valószínűleg ismételni kell. A védekezésnek szerencsére másik eszközei is lehetnek a közeljövőben. Orrspray és szemcsepp formátumú vakcina is készülhet, ezen már dolgoznak” – magyarázta a doktor úr.

Egyre nagyobb problémákat okoz a koronavírus Indiában, ráadásul az onnan származó vírusváltozat egyre több országban jelenik meg. Ez azért is jelent problémát, mivel ez a vírusvariáns fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok.

Leadfotó: Mokka / TV2

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A Halak belemegy egy titkos viszonyba. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
Sztárok
Sokan nem tudják, de Eminemnek van egy gyönyörű lánya, akivel nagyon jó kapcsolatot ápol. A rapper készülhet is az esküvőre.
Sztárok
Bár a brit királyi család életét számos szigorú szabály és kötelezettség terheli, olykor azért mégis bepillantást nyerhetünk életük apró részleteibe, például, hogy mely fogásokat kedvelik a leginkább...