Rejtélyes és kiszámíthatatlan betegség - Tudj meg mindent az epilepsziáról!

A szent betegséget - ahogyan az ókorban nevezték - isteni ajándéknak tartották, az epilepsziás embert pedig kivételes tisztelet övezte, ráadásul ki gondolná, hogy például Nagy Sándor, Julius Caesar, Vincent van Gogh, Beethoven és Agatha Christie is feltehetőleg ettől a rejtélyes és kiszámíthatatlan kórtól szenvedett. De mi is egészen pontosan az epilepszia? Cikkünkből megtudhatod!

Tünetek

A központi idegrendszer zavarából származó, neurológiai betegség lényege, hogy az agyi idegsejtek aktivitásának zavara görcsrohamokat vált ki, melyek alatt megváltozik a viselkedés és tudatvesztés is kialakulhat. A rohamok bármilyen az agy által szabályozott folyamatot érinthetnek, így rendkívül változatos tünetekkel járhatnak, ez magyarázza, hogy az epilepszia nem mindig jár együtt rángógörccsel, sokszor a beteg csupán üresen mered valamerre néhány másodpercig.

Mindazonáltal a roham jellemző tüneteiként időszakos tudatzavar, teljes figyelem- vagy eszméletvesztés, a karok és a lábak kontrollálatlan rángatózása és beszédzavar is jelentkezhet. Fontos tudni még, hogy a tünetek a rohamtípustól függenek, így azonos betegen legtöbbször hasonló tünetekkel zajlanak le a görcsök.

Fotó: avecinia.com

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
Rengeteg lájkot és hozzászólást tudnak generálni azok a képek, amiken Krausz Gábor Mikes Annával szerepel. Itt viszont változott a helyzet egy másik különleges személy miatt.
Sztárok
Vicces lenne éppen a királyi család egyik tagját látni a Bridgertonban, nemde? Nos, úgy tűnik, ez nem is lehetetlen!
Sztárok
Egy szempillantás alatt csavarta el a férfiak fejét Brooklyn Decker a Kellékfeleség azon jelenetében, mikor apró bikiniben sétál ki a hullámzó tengerből. A gyönyörű színésznő az utóbbi időben kissé...