Egészség

Néhány óra alatt elpusztíthatók a rákos sejtek egy új eljárás segítségével

A kezelés azért lehetett ennyire eredményes, mert olyan önszerveződő molekulákra épült, melyek meggátolták, hogy a rákos sejtek megkapják a fejlődésükhöz nélkülözhetetlen oxigént.

A rákos sejtek Achilles-inát veszik célba

A rák elleni küzdelemben úttörőnek bizonyult eljárást fejlesztett ki a Max Planck Társaság által működtetett német intézet, a Max Planck Institute for Polymer Research - számol be róla a New Atlas. A lap hozzáteszi: az új módszer a rákos sejtek "Achilles-inát" veszi célba - egy, az anyagcserefolyamatokban fontos szerepet játszó molekulát, az ATP-t (adenozin-trifoszfát) próbálja meg blokkolni. A molekula a sejtek elsődleges energiahordozója, és a rákos sejtek burjánzásának mértékét is nagyban meghatározza.

A tudósok fő célkitűzése az volt, hogy megszüntessék az ATP-ellátást. Ehhez egy újonnnan kifejlesztett készítményt (platinum(II)-containing tripeptide) használtak fel. Amikor a gyógyszer sejtkörnyezetbe kerül, molekulái piciny, az emberi hajszálnál is vékonyabb szálakat képeznek, melyek aztán egymásba is fonódnak. Az úttörő eljárásról szóló tanulmány szerzője, Csihszuan Csou elmondta: ezek a szálak fluoreszkálnak, így akár mikroszkóppal is nyomon követhető, amint kialakulnak.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nem értél a cikk végére!

Oldalak

Egészség