Egészség

Megkapta a rák elleni BioNTech-vakcinát az első beteg

Óriási áttörést hozhat a rákkutatásban a koronavírus elleni védőoltás kapcsán megismert német BioNTech új oltóanyaga.

Kísérleti vakcina

A világméretű Covid-járvány miatt ismerte jegyezte meg a világ a Pfizerrel együttműködő BioNTech vállalatot, akik a koronavírus-elleni mRNS-alapú oltás kifejlesztésében az élen jártak. Most a rák elleni vakcinájuk érkezett el a fejlesztés egy újabb fontos szakaszához, az első beteg, egy melanomában, a bőrrák egyik agresszívebb típusában szenvedő beteg ugyanis megkapta a védőoltást – írja a hvg.hu.

Boldogkői Zsolt genetikus-virológus az RTL Klub Híradójában elmondta: a vakcinával arra stimulálható az immunrendszer, hogy ismerje fel a ráksejteket. Az egyelőre egyetlen tesztalany késői stádiumú páciens, megvizsgálják, van-e a készítménynek mellékhatása, hatásos-e egyáltalán, majd fokozatosan egyre több embert vonnak be a próbákba, összesen 120 résztvevőn tesztelik majd a készítményt.

A szakember úgy látja, ez hatalmas előrelépés, még akkor is, ha jelenlegi szer csak ezt az egy ráktípust gyógyítja. Úgy látja, ha a szer működik, jóval hamarabb kerülhet a betegekhez, mint amire korábban számítani lehetett. A koronavírus-járvány miatt felgyorsultak a klinikai tesztek és az adminisztráció, így akár 2-3 év múlva is használható lesz, holott korábban inkább a 7-8 év tűnt reálisnak.

A vakcina működésének az az alapja, hogy az mRNS felhasználásával szinte programozható, hogy bizonyos sejtek mit tegyenek. A BioNTech eredetileg a rák ellen dolgozta ki a módszert, csak közbejött a járvány. Hogy a dolog működőképes, azt a mai tudásunk szerint meggyőzően bizonyítja a koronavírus elleni oltás hatásossága.

Kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk belső szerveink állapotára!

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A Halak belemegy egy titkos viszonyba. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
Sztárok
Sokan nem tudják, de Eminemnek van egy gyönyörű lánya, akivel nagyon jó kapcsolatot ápol. A rapper készülhet is az esküvőre.
Sztárok
Bár a brit királyi család életét számos szigorú szabály és kötelezettség terheli, olykor azért mégis bepillantást nyerhetünk életük apró részleteibe, például, hogy mely fogásokat kedvelik a leginkább...