34 éves voltam, amikor Parkinson-kórral diagnosztizáltak

Egy édesanya vallomása.

"Nem tudtam elhinni, hogy ez lehetséges"

Tonya Walker mindössze 32 éves volt, amikor séta közben észrevette, hogy nem képes mozgatni a karjait, a bal keze pedig valahogy furcsán ügyetlenné válik - írja a prevention.com. Arra gondolt, megsérülhetett edzés közben, ám amikor később sem jött helyre, sejtette, hogy komoly a baj. Végült elment az orvosához, aki először szklerózis multiplexre gyanakodott a kora és a tünetei miatt, így elküldte egy neurológushoz. Végül Parkinson-kórral diagnosztizálták. "Nem tudtam elhinni, hogy ez lehetséges. A férjem és én a teljes tagadás állapotában voltunk. Csak ültünk ott és hallgattunk."

Mi az a Parkinson-kór?

A Parkinson-kór vagy „reszkető bénulás” az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség. Elsőként James Parkinson írta le az állapotot, róla nevezték el Parkinson-kórnak. Az agytörzsi ganglionok károsodása miatt alakul ki. Az agyban a finom mozgásokat irányító bazális ganglionok mennek tönkre, és csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése is.

Még nem hivatalos

A neurológus diagnózisa ellenére Tonyát nem nyilvánították hivatalosan Parkinson-kórosnak, illetve a gyógyszerekre sem állították rá. A nő ugyanis szülni szeretett volna, az orvosa tehát azt javasolta neki, keressék fel őt újra azután, hogy a baba világra jött (a betegségre felírt készítmények rontották volna a teherbeesés esélyét). Ebben az időben (2006-ot írtunk) egyébként általában úgy bizonyosodtak meg a diagnózis helyességéről, hogy a pácienst ráállították a gyógyszerekre és figyelték a hatást. Ha javult tőlük az állapota, akkor helyes volt az irány, ha pedig nem, akkor folytatódtak a vizsgálatok.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: Instagram

Oldalak

Szólj hozzá Te is!