Egészség

Tünetek, hogy parazita pusztít belülről: könnyű felismerni

Ne vedd félvállról a problémát!

Az élősködőkről

Az élősködő vagy parazita egy másik faj egyedeinek testében vagy testfelszínén él, és annak testéből táplálkozik. Bizonyos fajok ártalmatlanok és nagyban hozzájárulnak a test normális működéséhez, míg mások komoly pusztítást végeznek a szervezetben. Cikkünkből megtudhatod, milyen tünetek jelzik az utóbbi, kellemetlen csoport garázdálkodását.

1. Gyenge immunrendszer

A paraziták, akár a piócák, felszívják a testből a tápanyagokat, így az immunrendszernek sokkal alacsonyabb fokozaton kell működnie: minél kevesebb vitamint, ásványi anyagot, energiát igyekszik felhasználni. Mivel a paraziták képesek arra, hogy erősen fokozzák az immunoglobulin A (IgA) termelését, kimerítik a szervezetet. Az IgA egyébként a webbeteg.hu szerint a vér immunglobulinjainak 15-20%-át képviseli, és a testfelszínre jutott, lenyelt vagy belélegzett patogénekkel szemben fejti ki védő tevékenységét. Minél jobban elfárad a szervezet, az immunrendszer annál kevésbé tudja kivédeni a baktériumok, vírusok támadását.

2. Krónikus fáradtság

Ha az immunrendszer legyengül, akkor nem csoda, ha az ember úgy érzi, semmi energiája nincsen. Az előző bekezdésben már kifejtettük, a paraziták hogyan vonják el a tápanyagot és az erőt a testből. Ez a szerencsétlen állapot kimerültséghez, depresszióhoz, koncentrációs nehézségekhez és általános apátiához vezet – egy idő után mindegyik tünet krónikussá válik.

3. Alvászavar

A paraziták egyes fajai miatt alvászavarral küzdenek a páciensek. Az élősködők megtámadhatják az idegrendszert, ráadásul éjszaka a máj sokkal nehezebben választja ki az apró lények által termelt toxinokat a szervezetből. A nem kívánatos vendégek megváltoztatják a szervezet normális működését, ez állandó diszkomfortérzéshez vezet, ami szintén nehezíti az elalvást. Vannak betegek, akik például arról számoltak be, hogy a folyamatos végbéltájéki viszketés miatt nem tudták lehunyni a szemüket.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Bebizonyosodott, hogy Krausz Gábor és Mikes Anna kapcsolatát semmi sem tudja megrendíteni. Valóban szerencsések lehetnek, hogy egymásra találtak.
Fashion&Beauty
Azt gondolnánk, hogy a magas nőknek nem jelent kihívást a mindennapi öltözködés, mert modell alkatuknak köszönhetően szinte bármit felvesznek, az divatosan áll nekik. Pedig ez nem így van, az egyik...
Lifestyle
A Mérleget ma hatalmas csalódás éri. Napi horoszkóp!