Egészség

Az egyik legfontosabb szervünk, a pajzsmirigy - innen tudhatod, ha rendellenesen működik

A pajzsmirigy a légcső, illetve a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amely a szervezet legnagyobb hormontermelő szerve. Ha valami baj van vele, az az egész szervezetre kihat és a test legkülönbözőbb helyein jelentkezik. De honnan tudod, hogy valami baj lehet a szervvel?

A pajzsmirigyről

A pajzsmirigy a legnagyobb belső elválasztású mirigyünk. A növekedési és érési folyamatokban, a magatartás szabályozásában, a szexuális funkciókban, a környezethez való alkalmazkodásban játszik jelentős szerepet. A problémák több okból is jelentkezhetnek, kialakulásában fontos szerepe van az öröklött hajlamnak, megjelenése pedig bizonyos életszakaszokban jellemzőbb: ilyen a serdülőkor, a családalapítás időszaka és a változókor, valamint köthető stresszes, megterhelő élethelyzetekhez, mint a szülés utáni időszak, munkahely elvesztése, válás, vagy közeli hozzátartozó halála.

pajzsmirigy alilműködés túlműködés gyulladás nyak

Alul- és túlműködés

A pajzsmirigy betegségek különös gyakorisággal fordulnak elő a változókor idején. 50-60 éves kor fölött a nők jelentős részének alakul ki valamilyen pajzsmirigy rendellenessége, ám a legtöbben nem is tudnak róla.

A pajzsmirigy alulműködéskor a szerv túl kevés hormont termel, vagy egyáltalán nem működik - az eredmény lassú anyagcsere-folyamat, csökkenő teljesítőképesség. A pajzsmirigy hormon felelős a szerotonin „boldogság” hormon szinten tartásáért az agyban, és ha előbbiből kevés van, akkor utóbbi sem tud termelődni. Ez születéskor kialakuló probléma, vagy az életünk során szerezzük. A születéstől kezdődő pajzsmirigy alulműködés oka általában valamilyen genetikai probléma, amit a terhesség során nem tudnak kimutatni, de fontos, hogy a tüneteket időben észrevegyük, ugyanis az alacsony hormonszint súlyos idegrendszeri károsodást okozhat a csecsemőknél. Felnőtt korban a pajzsmirigy alulműködésének oka általában a pajzsmirigygyulladás.

Pajzsmirigy túlműködéskor a szükségesnél több pajzsmirigy hormon termelődik és a fokozott aktivitás miatt maga a pajzsmirigy is megnagyobbodik. A pajzsmirigy a sejtanyagcseréért felelős, túlműködése fokozott sejtanyagcserével is jár. Továbbá tapasztalhatod, hogy soha nem tudsz megnyugodni, mintha az egész tested maximális fordulatszámon pörögne. Mind az alul-, mind pedig a túlműködés okozhat vérnyomásproblémákat.

pajzsmirigy vizsgálat alulműködés túlműködés

Tünetek

A szerteágazó, illetve a nem jellegzetes tünetek miatt a pajzsmirigy betegségei sok esetben nem, vagy csak későn kerülnek felismerésre. A betegek gyakran okolhatják a fokozott stresszt, a mozgás hiányát, az egészségtelen táplálkozást, a kevés alvást, hiszen még extrém kóros értékek mellett is előfordul, hogy nem alakul ki specifikus tünet, vagy panasz. Ám ha mégis az alábbi tüneteket tapasztalod magadon, vagy előfordult a családban pajzsmirigy betegség, minél előbb érdemes szakemberhez fordulni!

A pajzsmirigy alulműködése a következő tünetekkel járhat:

 • fáradtság, enerváltság (megfelelő alvásmennyiség mellett is)
 • depresszív hangulat
 • súlygyarapodás (diétázás ellenére)
 • libidócsökkenés, hüvelyszárazság
 • száraz bőr
 • töredezett körmök
 • megrövidült idő két menstruációs ciklus között, erősebb vérzés
 • alacsony pulzusszám
 • hajhullás
 • a haj töredezett, száraz, gyengévé válik

Míg a pajzsmirigy túlműködésről az alábbi jelek árulkodnak:

 • idegesség, türelmetlenség
 • állandó éhség
 • fogyás (megnövelt ételbevitel ellenére)
 • magas pulzusszám

Kezelése

Nagyon fontos, hogy ne próbáljuk meg önmagunkat diagnosztizálni, hanem az általános tünetek, illetve a különböző endokrin betegségek, hormonzavarok gyanúja esetén minél előbb forduljunk endokrinológus specialistához.

cmc déli klinika magánklinika endokrinológia rendelés

A Déli Klinikán® Magyarországon elsőként forradalmian új technológia és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakorvosok segítik a pajzsmirigy elváltozások gyors és precíz diagnosztikáját.

A mesterséges intelligencián alapuló (a különböző jó vagy rosszindulatú elváltozásokat részleteiben elemző) technológia a pontos diagnosztikát jelentős mértékben elősegíti, olyan döntéstámogatást biztosít, amelyet a nagy nemzetközi adatbázisokban található adatok integrált elemzése tesz lehetővé. Valamint az S-Detect™ technológia nagy előrelépést jelent a jóindulatú pajzsmirigy elváltozások, a pajzsmirigydaganatok valamint a különböző típusú pajzsmirigyrákok diagnosztikájában és a kezelés hatásainak az után követésében.

Lead fotó, fotók: 123rf.com, Pexels /Kristina Paukshtite/

Oldalak

Egészség
Sztárok
Árpa Attilára ismét rátalált a szerelem, valamint a boldogság. Ráadásul az is lelepleződött, hogy egy korábbi barátnőjével békült ki.
Lifestyle
A halálos betegségben szenvedő egykori ügyvéd állapota drasztikusan romlik, Karsai Dániel mégsem gondol arra, hogy feladja a küzdelmet.
Utazás
Nem árt képben lenni, hogy milyen változások vannak a Balatonnál. Bár most még túl kell lendülnünk egy hidegfronton, de utána indul lassan a szezon.