Figyelmeztető jelek: innen tudhatod, hogy baj van a pajzsmirigyeddel

Ezek a tünetek orvosért kiáltanak.

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, a légcső két oldalán, alul helyezkedik el, működését az agyalapi mirigy szabályozza a TSH nevű hormon segítségével. Bár nagyon fontos szervről van szó, sokan méltatlanul elfelejtkeznek arról, hogy figyelemmel kísérjék állapotát. Lehet, hogy már neked is jelzett a pajzsmirigyed, hogy gond van vele? Ez a 9 tünet arra utal, hogy sürgősen cselekedned kell!

1. Fáradt, enervált vagy

A fáradtság sok betegségnek lehet a tünete, de a szakemberek általában a pajzsmirigy alulműködéshez vagy hypothyreosishoz kötik. Ilyenkor a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, vagy egyáltalán nem működik - az eredmény lassú anyagcsere-folyamat, csökkenő teljesítőképesség. Reggelente kimerültnek érzed magad, még akkor is, ha átaludtad az éjszakát? Valószínűleg ez a probléma áll a háttérben, nem az alváshiány.

2. Rossz hangulatod van

A depresszív hangulat és levertség is a pajzsmirigy alulműködés egyik tünete lehet. A pajzsmirigy hormon felelős a szerotonin „boldogság” hormon szinten tartásáért az agyban, és ha előbbiből kevés van, akkor utóbbi sem tud termelődni. Nem csoda tehát, hogy úgy érzed, nem vagy képes nevetni.

3. Állandóan ideges vagy

Az idegesség és a türelmetlenség a pajzsmirigy túlműködés egyik első jele. Ebben az esetben a szükségesnél több pajzsmirigy hormon termelődik és a fokozott aktivitás miatt maga a pajzsmirigy is megnagyobbodik. Azt tapasztalod, hogy soha nem tudsz megnyugodni, mintha az egész tested maximális fordulatszámon pörögne.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: healthtoday.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!