A nátha segíthet kivédeni a Covidot – De csak ennél a csoportnál

Nem feltétlen jelent rögtön rosszat, ha megfázunk, ugyanis egy közönséges nátha segíthet kivédeni a Covidot – legalábbis egy új tudományos kutatás szerint. Ettől függetlenül a kutatók óva intenek attól, hogy valaki csak erre hagyatkozzon a vírus elleni védekezésben.

A nátha véd a Covid ellen?

Segíthet a szervezetnek a Covid-19 elleni védekezésben, ha náthásak vagyunk, vagy nemrég estünk át megfázáson – számolt be róla az Euronews egy új kutatás nyomán, amit az Imperial College London készített. A kislétszámú mintán, mindössze 52 fő részvételével végzett kutatás szerint azok, akik átestek a fertőzésen, kisebb eséllyel lettek koronavírus-fertőzöttek.

A vizsgált személyek mindegyike ki volt téve a koronavírus fertőzésveszélyének otthonában, ennek ellenére mégis csak a résztvevők fele, 26 ember kapta el a vírust. Vérmintáik alapján közülük mindenkinek alacsonyabb volt a T-sejt (másnéven fehérvérsejt) száma, mint azoknak, akik nem kapták el a vírust, annak ellenére sem, hogy ugyanúgy ki voltak téve a veszélynek.

Ennek oka abban rejlhet, hogy a megfázás, vagyis közönséges nátha esetén szervezetünk T-sejteket kezd termelni, melyek kulcsszerepet játszanak abban, hogy az immunrendszerünk rendesen működjön. A kutatók arra jöttek rá, hogy bár ezek a T-sejtek eredetileg a nátha legyőzésére jöttek létre, a Covid-19 elleni védekezésben is hatásosak voltak, mivel képesek voltak felismerni és megtámadni a vírust.

Azt találtuk, hogy a már meglévő fehérvérsejtek magas szintje, melyet a szervezet akkor hozott létre, mikor a koronavírus egy másik fajtájával, például náthával találkozott, képesek voltak a Covid-19 ellen is védeni az adott személyt” – idézi a portál a kutatás vezetőjét, Dr. Rhia Kundut. Ez az eredmény kulcsfontosságúak lehet a következő generációs, a koronavírus jövőbeni variánsai elleni védőoltások fejlesztésében is.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2