Ezekben az üdítőkben, italokban van a legtöbb mikoműanyag, de nehéz őket elkerülni

Vannak italok, amikben sajnos hemzseg a mikroműanyag. Ez egyre veszélyesebb lesz a szervezetünk számára.
Nem kellett volna hagyni, hogy ideáig fajuljon a helyzet
A modern világ egyik legnagyobb paradoxona, hogy miközben a technológiai fejlődés révén egyre kényelmesebb és gyorsabb életet élhetünk, éppen ezek az előnyök sodornak minket egyre mélyebbre a környezeti és egészségügyi válságokban. A műanyag, amely a huszadik század egyik legnagyobb találmánya volt, mára az egyik legnagyobb problémává vált.
Bár a műanyagok könnyűek, olcsók és sokoldalúak, lebomlásuk során olyan apró részecskék keletkeznek, amelyek szinte észrevétlenül szövik át az életünket. Ezeket nevezzük mikroműanyagoknak. A fogalom egyre gyakrabban bukkan fel a hírekben, tudományos cikkekben és társadalmi vitákban, de sokan még mindig nem értik pontosan, mit is jelent, és miért olyan veszélyes.
A mikroműanyagok veszélyessége nem csupán fizikai jelenlétükből fakad, hanem abból is, hogy képesek különféle vegyi anyagokat megkötni és szállítani. A műanyaggyártás során használt adalékanyagok – például ftalátok, biszfenol-A és más endokrin diszruptorok – hormonális egyensúlyzavarokat, gyulladásokat és akár daganatos megbetegedéseket is okozhatnak. Emellett a mikroműanyagok képesek felszívni a környezetben lévő szennyező anyagokat, például nehézfémeket, peszticideket vagy baktériumokat, amelyek a szervezetbe jutva további káros hatásokat fejthetnek ki.
Mely italokban, üdítőkben van a legtöbb mikroműanyag, azt a galériánkban leleplezzük!

































