Egészség

Kifejlesztették a melltartót, ami kimutatja a mellrákot: így működik a forradalmi találmány, ami nők ezreinek életét mentheti meg

Ez a melltartó akár áttörést is jelenthet a mellrák idejében történő diagnosztizálásában, ami nők tömegének életét mentheti meg.

Egyre nagyobb a fókusz a mellrákon

Franciaországban 2004-ben széles körű mellrákszűrési programot indítottak. A cél az, hogy ezt a ráktípust minél korábban felismerjék, és ezáltal csökkentsék a kapcsolódó halálesetek számát. A szűrés egyelőre a mammográfiát jelenti, amely egy viszonylag fájdalmas, kellemetlen vizsgálat. A dolgok azonban hamarosan megváltozhatnak a Lausanne-i Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL - Svájc) diákjai által bemutatott innovációnak köszönhetően.

Megtervezték ugyanis a SmartBra-t, egy intelligens melltartót, amelynek "célja a rákos megbetegedések megelőzése és korai stádiumban történő felismerése egy gyakori, nem invazív és fájdalommentes megfigyelési módszerrel" - magyarázza Hugo Vuillet, a csapat egyik hallgatója az EPFL sajtóközleményében. A melltartó a mammográfiánál előnyben részesített röntgensugarak helyett ultrahangos rendszerre támaszkodik.

Lapozz!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A postai kézbesítő okosan tudta, hogy mit kell csinálni. Fel is tudta venni a nyugdíjakat, de aztán elkapták.
Lifestyle
Kiszedi a foltokat, sőt, visszaadja a fehér ruhák régi frissességét is.
Home&Design
3 olyan színt mutatunk, ami idén már biztosan nem lesz trendi a konyhák esetében, de azt is eláruljuk, melyik 3 árnyalat váltja ezeket.