Egészség

Ilyen a rákos anyajegy, és ilyen az egészséges - Fotókon a különbség

Mutatjuk, honnan ismerheted fel, hogy baj van.

A melanoma

A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból kiinduló rák. Leggyakrabban azokon a bőrfelületeken jelentkezik, amiket sokszor, sokáig ér a napfény. Kezdődhet új, festékes növedékként, de az esetek csaknem felében már régóta meglévő anyajegyekből indul ki. Azért veszélyes, mert gyorsan áttéteket képez a testben, ahol tovább növekszik és roncsolja a szöveteket. A betegek száma az elmúlt években rohamosan nőtt, az emberek ugyanis nem tudják, nem foglalkoznak vele, mennyit szabad a napon tartózkodniuk, és hogyan kell védeniük a bőrüket. A káros UV-sugárzás és a többszöri leégés pedig halálos nyomot hagyhat rajtuk.

Rizikófaktorok

Mint minden ráktípusnál, a melanománál is vannak rizikófaktorok, amik növelik a kialakulás kockázatát. A leggyakoribbak a következők:

  • világos bőr és szem
  • sok szeplő, anyajegy, májfolt
  • a családban előfordult már bőrrák

Fontos az önvizsgálat

A melanoma esetében életmentő lehet a rendszeres és nagy odafigyeléssel végzett önvizsgálat. Az anyajegyek szemrevételezésénél elsősorban az ún. "ABCDE" szabályt kell alapul venni - ennek segítségével azonnal, akár orvos nélkül, otthon is meg lehet állapítani, minden rendben van-e velünk.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: doctorXdentist

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Egészséged szempontjából rossz vége is lehet annak, ha lefagyasztod ezeket az élelmiszereket.
Fashion&Beauty
Igazán vadító estélyiben jelent meg Ördög Nóra a a Budapest Central European Fashion Week-en, ahova kislánya, Mici is vele tartott.
Sztárok
Szujó Zoltán nagyon ritkán enged betekintést a magánéletébe, most azonban megosztott egy fotót feleségével, Adriennel.