Ilyen formájú és színű az anyajegyed? Akkor sürgősen fordulj orvoshoz

Ha mindenki figyelne az apró jelekre, a melanoma (más néven a fekete bőrrák) sokkal kevesebb embernél alakulna ki.

A melanomáról

A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból kiinduló rák. Általában azokon a bőrfelületeken jelentkezik, amiket sokszor, sokáig ér a napfény. Kezdődhet új, festékes növedékként, de az esetek csaknem felében már régóta meglévő anyajegyekből indul ki. Azért veszélyes, mert gyorsan áttéteket képez a testben, ahol tovább növekszik és roncsolja a szöveteket. A betegek száma az elmúlt években rohamosan nőtt, az emberek ugyanis nem tudják, nem foglalkoznak vele, mennyit szabad a napon tartózkodniuk és hogyan kell védeniük a bőrüket. A legveszélyeztetettebbek a 40 és 50 év közöttiek; nőkön a lábszár és az arc, míg férfiakon elsősorban a törzs, a hát a rák megjelenésének elsődleges helye.

Rizikófaktorok

Mint minden ráktípusnál, a melanománál is vannak rizikófaktorok, amik növelik a kialakulás kockázatát. A leggyakoribbak a következők:

  • világos bőr és szem
  • sok szeplő, anyajegy, májfolt
  • a családban előfordult már bőrrák

Fontos az önvizsgálat és a szűrés

MelanomaMobil - Az életmenő bőrvizsgálat

Nem tudod, hova menj szűrővizsgálatra? Mi a Melanoma Mobilt ajánljuk, ahol az összes anyajegyről nagyfelbontású fotó készül, amelyeket egy speciálisan kódolt orvosi adatbankban tárolnak, majd később összevetik az éves kontrollvizsgálatokon készülő új fényképekkel, így a legapróbb gyanús változás is észrevehető. Részletek itt!

A melanoma esetében életmentő lehet a rendszeres és nagy odafigyeléssel végzett önvizsgálat. Az anyajegyek szemrevételezésénél elsősorban az ún. "ABCDE" szabályt kell alapul venni. Ennek segítségével rögtön kiszúrhatjuk, ha baj van és orvoshoz fordulhatunk, aki megállapíthatja, jogos-e az aggodalmunk.

Fontos azonban tudni, hogy bár az önvizsgálat hasznos, pontos diagnózist csak szakember tud felállítani, így célszerű évente egyszer szűrővizsgálaton részt venni.

Miből tudhatod, hogy baj van az anyajegyeddel? Lapozz!

Fotó: doctorXdentist

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!