Tedd ezt, és nem dönt le a lábadról a megfázás - Tippek és tanácsok

Bár február első napjaiban sokkal kellemesebb lesz az idő, mint amilyen januárban volt, még mindig nagyon könnyen megfázhatunk. De hogyan védjük ki a náthát (azokat a betegségeket, amiket a felső légutakban vírusok okoznak), és milyen házi praktikákat vethetünk be, ha ágynak dőltünk? A cikkből kiderül!

Vegyük komolyan!

Hogy elkerüljük a cseppfertőzéssel, érintkezéssel terjedő kórokozók pusztítását, kerüljük a zsúfolt helyeket, ahol sok ember gyűlik össze, és inkább legyünk többet a szabadban, hogy a friss levegő átmossa a szervezetünket. Amikor csak lehet, mossunk kezet, főleg evés vagy bármilyen olyan tevékenység előtt, amikor a kezünk a szánk közelében lehet. Fontos tudni, hogy nem elég csak nagyjából leöblíteni a kezünket, mert a rajta nyüzsgő közel 10 millió baktériumot nem fogjuk tudni elpusztítani. Íme, a szabályok:

  • a helyes kézmosás legalább 30 másodpercig tart
  • célszerű valamilyen baktériumölő szappant használni, és addig dörgölni a kezünket, amíg nem habzik
  • langyos vízzel öblítsük le, majd ismételjük meg a kézmosást; szakemberek szerint ugyanis az első csak a kórokozók egy részétől szabadít meg
  • töröljük szárazra a kezeinket, mert a nedves részeken újra megjelenhetnek a baktériumok

A legfontosabb ebben az időszakban a C-vitamin, ami a citrusfélékben, a petrezselyemben, a karfiolban, a brokkoliban, a paradicsomban, az áfonyában, a zellerben és a spenótban is megtalálható. Ha tabletta formájában visszük be a szervezetünkbe, akkor figyeljünk arra, hogy napi 500 mg-nál több ne legyen a mennyisége, mert nem szívódik fel.

Fontos, hogy immunrendszerünket mással is támogassuk, így amennyire csak lehet, csökkentsük a stresszt, mert az idegesség lemeríti a szervezetet; figyeljünk oda arra, hogy eleget aludjunk, a szundikálás ugyanis nem csak a sejteket regenerálja, hanem antitesteket és citokineket termel, amik segítenek kivédeni a fertőzéseket. Végül pedig az öltözködésre is fordítsunk gondot: ne kezdjük el a tavaszi ruháinkat hordani abban a hitben, hogy a plusz 10 fokban úgysem fázunk meg; maradjunk a réteges viseletnél.

A legjobb házi praktikákat megfázás ellen a következő oldalon találod!

Fotó: staystring.eu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!