A test minden porcikáját gyógyítja a medvehagyma - Ezért edd marokszámra
Eljött a tavasz, és vele együtt a medvehagyma-szezon is.
Amit a medvehagymáról tudni kell
A medvehagyma különleges nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák. Népiesen kígyóhagymának, sajamásnak vagy vadfokhagymának is hívják. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Szezonja kora tavasszal kezdődik, idén már sokan elindultak gyűjteni, boltokban is lehet kapni. A növény rendkívül egészséges, jótékony hatásairól nemsokára ódákat is zengünk, előtte azonban egy dologra felhívjuk a figyelmed: a medvehagymát könnyen össze lehet keverni a gyöngyvirággal, aminek viszont mérgező a levele.
Ha tehát nem boltban veszed, hanem magad gyűjtöd, a következő dolgokat tartsd szem előtt:
- Illatozd meg: a medvehagyma illata a fokhagymáéra hasonlít, a gyöngyvirág szagtalan.
- Nézd a levelét: a medvehagyma levele hosszúkás, kb. 3-4 cm széles, kihegyesedő, míg a gyöngyvirágé 6-8 cm széles, fényes felületű.
- Figyeld a virágát: a medvehagymának csillag alakú, a gyöngyvirágnak haranghoz hasonlító a virágja.