Döbbenetes adatok - Komplett családokat tehet tönkre a meddőség

Magyarországon 150 ezer párt érint a meddőség - de ez nemcsak a párok problémája, hanem a nagyszülők, testvérek, a baráti közösség gondja is. Ezek alapján itthon körülbelül két-két és félmillió ember érintett a meddőség kérdésében. Minden meddőségi klinika terhességi rátája különböző, van, ahol a terhességi ráta 5-10% és van, ahol 80%. (x)

A meddőség kezelése - miben más hazánkban?

A Versys Clinics orvosigazgatója, Dr. Vereczkey Attila azt mondta: Magyarországon 15-20 éve nem nyúltak a meddőség kezelését szabályozó rendeletekhez, miközben a tudomány ontja az újabb és újabb eljárásokat, csakhogy itthon ezeket nem lehet alkalmazni. Ezért egy magyar meddő párnak teljesen mások az esélyei, hogy babájuk szülessen, mint például egy amerikai, vagy cseh meddő párnak. Dr. Vereczkey Attilával arról beszélgettünk, hogy mire lenne itthon szükség ahhoz, hogy sokkal több meddő párnak születhessen gyereke.

Magyarországon hány párt érint a meddőség?

Magyarországon ugyanakkora probléma a meddőség kérdése, mint minden más fejlett országban. A népesség 10-15%-a meddő, ami nagyjából 150 ezer párt jelent itthon. De ez nem csupán a 150 ezer pár problémája. Ez a szülők gondja is, akiknek nem születik unokája. A testvér problémája is, akinek mondjuk, már van két gyereke, és szeretné, ha unokatestvérek is születnének.

Összességében nagyjából családonként legalább 6-8 főt érint a meddőség, ami azt jelenti, hogy Magyarországon 2-2,5 millió ember érintett. Ráadásul nehéz róla beszélni - bár már sokat javult a helyzet. Régen tabu volt ez a téma, évtizedekkel ezelőtt a férfiakat még nem is vizsgálták, ha egy párnak nem született gyereke. Ma már ezek a falak sorban dőlnek le, így még eredményesebben tudjuk a pácienseket kezelni. Bár még mindig sok az akadály. Azt szoktam mondani, hogy ha valaki rendbe rakná a meddőség kezelésének egészségügyi szabályozását, azzal politikai választást lehetne nyerni.

A Versys Clinics pácienseinél mekkora a sikerráta? Vagyis: 100 beültetett embrióból hány baba születik?

A Versys Clinics-et azzal a céllal hoztuk létre, hogy a meddőséget komplex szemléletben, minél eredményesebben, hatékonyabban kezeljük. Azt láttuk, hogy a világon mindenhol más az eredményesség. Egy angol klinikán például 100 beültetésből 4-5 gyerek születik. De ugyanúgy, az Egyesült Királyságban egy másik klinikán az terhességi ráta 80% is lehet. Vagyis 100 beültetés közül esetleg 50-60 gyermek is születhet.

Vannak olyan országok, ahol 10-15%-os eredményességgel működnek a meddőségi klinikák, és vannak olyanok is, ahol 50-60%-kal. Azt valljuk, hogy ha pl. autót szeretnénk gyártani, akkor az a legokosabb, ha kimennénk a Mercedeshez, és megnéznénk, hogy ott hogyan készül az autó. Nem magunktól találnánk ki, hanem ott tanulnánk meg, ott néznénk meg, a legjobbtól sajátítanánk el, hogyan kell jó autót gyártani. Nekünk itt, a Versysnél semmi mást nem kell csinálni, csak a legeredményesebben működő klinikákhoz ellátogatni, megtanulni, átvenni a módszerüket és ezt itthon alkalmazni. Persze, ez nem ennyire egyszerű a gyakorlatban.

Az amerikai szakmai elvek nem feltétlenül egyeznek meg a magyarországi szakmai környezettel. Azzal, hogy próbáljuk hazahozni a technikákat, az új fejlesztéseket, lehetőségeket, folyamatosan hullámokat gerjesztünk. Pedig a tudomány ontja a szakmai eredményeket. Mi ezeket szeretnénk itthon alkalmazni, hogy a magyar párok ugyanazt a minőségi eljárást kapják, mint mondjuk azon a nagyon eredményes angliai, vagy amerikai klinikán. Azért harcolunk, hogy ne legyen különbség a magyar páciens és az amerikai páciens lehetőségei és esélyei között.

A magyar párok is kapják meg ugyanazt az 50-70 százalékos esélyt. Azt gondolom, hogy ez az orvosi etika alapja. Azért vagyunk orvosok, hogy jól csináljuk, amit csinálunk. Minél jobban, minél hatékonyabban. Ha a világon mindenütt 15% lenne a terhességi ráta a meddőségi klinikákon, akkor nem gond, ha egyes országokban is ennyi. De ha valahol 80, akkor inkább megfordítom a kérdést: mi az oka annak, hogy itthon nem ennyi, és ki ezért a felelős?

A mi legjobb terhességi mutatónk 72 százalék volt. Más hazai meddőségi intézetek sikerességi mutatóiról nem tudok nyilatkozni, mert hazánkban nincsen kötelezően és egységesen közzéteendő sikerességi mutató, csak saját magunk esetszámai alapján tudok nyilatkozni. De hozzá kell tennem, hogy ez a jó prognózisú páciensekre vonatkozik. Vagyis a 35 évnél fiatalabb, egészséges nők esetében, akiknél az embriót genetikailag is bevizsgáltatták. Az össz-terhességi rátánk 52%, ami szintén megfelelő eredmény, főleg annak ismeretében, hogy a pácienseink átlag életkora 40 év körül van.

Ahhoz, hogy a magyar pácienseknek ugyanolyan esélyeik legyenek, mint az ön által említett külföldi klinikákon, mire lenne szükség?

Markánsan meg merem fogalmazni a probléma legfontosabb pontját: nagyon jó lenne Magyarországon egy olyan szakmai engedélyező szervezet, amely az adott újdonságokra nyitott, befogadó, szigorúan szabályzó és ellenőrző. Azokban az országokban ahol a meddőség kezelése magas hatékonyságú, pl. Angliában, vagy az USA-ban ott ilyen szervezetek segítik a szakmai munkát. Ezek szakmai szervezetek, akikkel lehet kommunikálni, megértik az új eljárások, módszerek lényegét, megbeszélik, elkészítik a szabályrendszert ezzel lényegében stabil hátteret adva a klinikai munkának.

A meddőség szabályozásához lényegében 10-20 éve nem nyúlt senki. Azokkal a régi elvekkel, jogszabályokkal dolgozunk, mint negyed évszázada. Pedig a világ már régen elment mellettünk. Mi célunk, hogy behozzunk olyan eljárásokat, amelyek növelnék a kezelések hatékonyságát, és biztonságosságát, azaz segítené azt, hogy több baba születhessen. Ilyen például a Preimplantációs Genetikai Vizsgálat - vagyis a PGT-A. Ezzel jó esetben el lehetne érni a 60-80%-os terhességi rátát.

Mit jelent ez pontosan?

Ez azt jelenti, hogy a beültetés előtt meg lehet vizsgálni az embriót, hogy rendelkezik-e olyan genetikai rendellenességgel, mely miatt biztosan nem jön létre a terhesség, vagy biztosan vetéléssel végződik a kívánt terhesség. Az anyai életkor előre haladtával a genetikai rendellenességek gyakorisága folyamatosan nő, pl. 38-40 éves nő esetében az embriók 70-80%-a is kórós lehet. Azt gondolom, hogy nem is lenne jogunk beültetni egy nő méhébe olyan embriót, ami biztos, hogy életképtelen. Azt hiszem, hogy ha a nők dönthetnének, ők sem engednék meg, hogy beteg vagy életképtelen embriót ültessenek be a méhébe, amelyből soha nem lesz egészséges gyermek.

Véleményem szerint ez alapvető emberi jog kellene, hogy legyen. A nők joga. Ha a nőnek joga van kérni, hogy szakítsák meg a terhességét, mert nem szeretné megszülni a gyermeket, akkor a jog miért engedi azt, hogy beteg embriót ültessünk be az anyaméhbe? Egyszerűen etikátlannak tartom, ha olyan embriót ültetünk be, amelyből soha nem születhet egészséges kisbaba. Ezért szeretnénk minden indokolt esetben elvégezni a PGT-t, vagyis az embrió genetikai vizsgálatát.

Erre Magyarországon nincs lehetőség?

Jelenleg a jogi környezet nem tisztázott ahhoz, hogy elvégezhessük ezt a vizsgálatot. Az ÁNTSZ ugyanis korábban engedélyezte, majd magával ellentmondva megtiltotta az eljárást. A közigazgatási per a határozatot - vagyis a tiltást - jogerősen felfüggesztette. Így most várjuk, hogy a hatóság új eljárást indítson. Vagyis: nem tiltott a PGTA alkalmazása, de várjuk a szituáció tisztázását. A legutóbbi állásfoglalás szerint hazánkban - szemben más nyugati országokkal, ahol a klinikai rutin része - kutatási stádiumban van.

Mit tehet az a páciens, aki nem szeretné, hogy életképtelen embriót ültessenek a méhébe?

Jelenleg külföldre küldjük a pácienseinket. Ezzel persze azt érjük el, hogy az egyébként is nehéz helyzetben lévő meddő párok további teher elé néznek. Prágába, Brnóba vagy Ukrajnába kell utazniuk, sok pénzt fizetni a szállásért, tolmácsért, és persze az eljárásért. A magyarországi korlátozások miatt a külföldi országok klinikái virágoznak a magyar betegek pénzéből. Szakmailag pedig szégyen, hogy itthon nem végezhetünk Preimplantációs Genetikai Vizsgálatot (PGT-A) - pl. Brnóban viszont minimum három klinika is végzi.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!