Egészség

Hogyan készülj fel a mammográfiára?

A mammográfiai szűrés során az emlőszövetről alacsony dózisú röntgenfelvételt készítenek, amelyet a mellrák korai jeleinek felismerésére használnak, még mielőtt a tünetek kialakulnának. A mammográfia emellett panaszok jelentkezésénél, például csomó, fájdalom, mellbimbóváladék vagy az emlő bőrének elváltozása esetén is alkalmazható. Mi történik a vizsgálat során, és hogyan érdemes rá felkészülni, hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járjon?

Miért fontos, hogy rendszeresen végeztess mammográfiát?

A mammográfia a rendszeres fizikális vizsgálat mellett a legjobb szűrővizsgálat az emlőrák okozta halálozás kockázatának csökkentésére, hiszen segíthet eldönteni, hogy a mellben lévő elváltozásokat szükséges-e további vizsgálatoknak alávetni. Emellett kimutatja azokat a csomókat is, amelyek a fizikális vizsgálat során esetlegesen nem kitapinthatóak. Ezért is fontos, hogy 35 éves kor felett, ha egyébként panaszmentes vagy és nincsen családi halmozódás, 2 évenként mindenképp vegyél részt emlőszűrésen, hogy a szakemberek időben megtalálják az esetleges kóros elváltozásokat.

Mi történik a vizsgálat során?

Mammográfia során a röntgenasszisztens a mellet a röntgengéphez rögzített lemezre helyezi, majd egy kompresszor segítségével ellapítja. A mammográfiához a mell enyhe összenyomására azért van szükség, hogy az emlő mozdulatlan maradjon, és minimálisra csökkenjen az elmozdulás lehetősége, ami miatt a digitális kép elmosódott lehetne. A tömörítés egyben egyenletesebbé teszi az emlőszövetet, így a röntgensugarak rövidebb úton juthatnak el a detektorhoz, ami miatt alacsonyabb sugárdózisra van szükség a vizsgálathoz.

A két emlőről több pozícióban készítenek felvételeket, hogy a radiológus a teljes szövetállomány szemügyre vehesse. A rutinszerű emlőszűrés során a mellekről két kép készül: az egyik ferde irányú, míg a másik lefelé irányul. Amennyiben szükséges, a felvételek megtekintése után a radiológus a pontosabb diagnózis érdekében ultrahangvizsgálatot is elrendelhet.

Tippek, hogy felkészülten érkezz a mammográfiára

A megfelelő felkészülés a vizsgálatra segíthet csökkenteni az esetleges szorongást, és pontosabb eredményeket biztosíthat. Mire érdemes ügyelni mammográfia előtt?

  • Kerüld el a dezodorok, izzadásgátlók, púderek, krémek vagy parfümök használatát a hónod alatt, illetve a melleiden, mivel ezen termékek nyomai megjelenhetnek a mammográfián, és felesleges pánikra adhatnak okot.
  • Időzítsd a vizsgálatot a menstruációd utáni hétre. Ha még nem mentél keresztül a menopauzán, akkor a melleid valószínűleg a menstruáció előtti és alatti héten a legérzékenyebbek. A legjobb időpont a vizsgálatra általában a menstruációt követő egy hét, amikor a mellek már kevésbé reagálnak fájdalmasan a mammográfiára.
  • Viselj kétrészes ruhát, hogy csak a felsőt és a melltartót kelljen levenned.
  • Minden nyakon viselt ékszert hagyj otthon inkább, mivel ezek akadályozzák a röntgenfelvételek elkészítését.
  • A vizsgálat előtt feltétlenül jelezd a röntgenasszisztensnek, ha babát vársz vagy szoptatsz, mivel ilyenkor nem végezhető el a szűrés, de ha szükséges, ilyen esetekben orvosod más módszert, például ultrahangvizsgálatot is elrendelhet.

Szűrések magánklinikánkon gyorsan és egyszerűen

  • Szeretnéd szabadon megválasztani a vizsgálat időpontját, amikor például a legkevésbé érzékenyek a melleid?
  • Szeretnéd elkerülni a hosszú várólistákat és a tömött várótermeket?
  • Szeretnéd, ha a szűrésre egy modern, jól felszerelt magánklinikán kerülne sor, fejlett diagnosztikai eszközök segítségével?

Az Újbuda Medical Centerben nemcsak a mammográfiai vizsgálatra foglalhatsz időpontot gyorsan és kényelmesen, de egyéb széleskörű diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat is igénybe vehetsz csekély várakozási idővel, kiemelkedő minőségben, udvarias, páciensközpontú hozzáállás mellett a legkiválóbb szakemberek közreműködésével.

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
Utazás
Sőt, vasárnap beköszönt az október, de mi ebből semmit sem fogunk érezni.
Sztárok
A Nemzet Színésze Palik László YouTube-műsorának vendégeként vallott múltjáról és jelenéről, szakmai- és magánéletéről.