Egészség

Nem lélegezhetünk fel? Újabb majomhimlő fertőzöttet találtak Magyarországon, az NKK fontos kéréssel fordul a lakosság felé

A múlt héten újabb embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést, ezzel 78-ra nőtt Magyarországon az igazolt esetek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.

Kórházi ápolást nem igényel

A 30 éves férfi otthonában elkülönítve tartózkodik, kórházi kezelésre nem szorul. A területileg illetékes járványügyi hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatot. A betegség a nyirokcsomók duzzanatával és általános tünetekkel kezdődik, amely lehet láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, és fáradtság.

A tünetek megjelenése után 1-3 nappal jellegzetes bőrkiütések jelentkezhetnek az arcon, a tenyéren, a talpon, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is. Az NNK azt kéri, aki kiütéssel járó megbetegedést észlel magán, forduljon orvoshoz.

A napokban érkezett a hír, hogy megérkezett a majomhimlő-gyorsteszt is Magyarországra, amit egyelőre egészségügyi intézmények alkalmaznak majd, azonban könnyen lehetséges, hogy idővel lakossági használatra is elérhető lesz majd. Az első majomhimlő fertőzöttet májusban regisztrálták Magyarországon, azóta még a 100-at sem érte el a fertőzöttek száma, ám ez bármikor megváltozhat, hiszen egy vírusról van szó, ami kiszámíthatatlan.

Forrás: MTI Fotó: Pexels

Oldalak

Egészség
Sztárok
Kim Basinger csak árnyéka egykori önmagának, hiszen valóságos plasztikrém vált 69 éves korára az anno imádott és csodált szőke bombázóból.
Sztárok
Vilmos szívében egyetlen lánya igencsak különleges helyet foglal el, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az imádni való becenév, amit a herceg adott Saroltának.
Sztárok
Brigitte Macron rendre elkápráztatja a világot stílusos szettjeivel, melyeknek hála a francia first lady simán letagadhatna akár 10 évet is a korából.