Riasztó jelek, hogy valami nincs rendben a májaddal

Ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz!

1. Sárgás a szemfehérjéd

A májbetegség egyik legspecifikusabb jele, ha besárgul a szemfehérje. Ez egy bomlásterméknek, a bilirubinnak „köszönhető”. A bilirubin a vérplazmában fehérjékhez kötődve a májba szállítódik, ahol a májsejtek glükuronsavval kapcsolják össze és kiválasztják az epecsatornácskákba. Ha azonban a májjal nincs rendben valami, akkor a bilirubin felhalmozódik a szervezetben, és bizonyos részeket megszínezhet.

2. Felpuffadt a hasad

Ha a hasad hirtelen, minden különösebb ok nélkül lufiszerű lesz, és semmilyen módszerrel nem tudod „lelapítani”, akkor már nem egyszerű puffadásról van szó. Amennyiben a máj körüli vérerekben extra nagy nyomás uralkodik, akkor a felhalmozódott folyadék a hasba áramlik és felpuffasztja azt.

3. Folyton vakarózol

A webbeteg szerint a májbetegségekben szenvedők gyakran panaszkodnak arra, hogy viszket a bőrük, ez pedig főleg estére válik kritikussá: a legjobban a talpak és a tenyerek szoktak viszketni. Ez azért van, mert estére azok az epesavak, amelyek segítenek a máj hulladékanyagait eltávolítani, a bőrben rakódnak le. A páciensek ezzel a tünettel gyakran a bőrgyógyászatra mennek, és csak a laborvizsgálat tereli a figyelmet a májbetegség felé.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!