Egészség

Erre még a kutatók sem számítottak: macska fertőzött meg embert a koronavírussal

A szakemberek eddig azt hitték, az állatok csak egymás között képesek terjeszteni a fertőzést. Úgy tűnik, most megdőlt ez a régi teória.

Tévúton jártunk

A koronavírus terjedésével kapcsolatosan kialakult néhány konszenzuálisnak tekinthető nézet, melyeket az elmúlt két és fél évben nemigen írták felül az eseményeket. A szakértők már a világjárvány kezdeti szakaszában leszögezték, hogy a kórt állatok nem képesek továbbadni az embereknek. Ha például egy macska szervezetét megtámadja a koronavírus, a négylábú csak egy másik macskát tud megfertőzni - gondolták eddig a kutatók, mi pedig vakon megbíztunk a véleményükben. Most viszont kiderült, hogy a valóságban ez mégsem egészen így működik. Az Independent adott hírt róla nemrég, hogy koronavírussal fertőződött meg egy thaiföldi állatorvos, miután mintát vett egy macskától. A lap az eset körülményeiről is írt: az állat letüsszentette az orvost, aki csak kesztyűt és maszkot viselt, de speciális szemüveget nem. Így aztán a négylábúnak minden valószínűség szerint sikerült továbbadnia a koronavírus-fertőzést.

Az orvos nem sokkal később már a betegség jellegzetes tüneteiről számolt be. Természetesen nem sokat késlekedett: rövidesen tesztet is csináltatott, mely ki is mutatta a fertőzés jelenlétét a szervezetében.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

Egészség