Ebola-szerű vírus jelent meg Európában

Több olyan esetet is találtak Angliában, akik az ebolához hasonlóan a vérzéses láz kategóriájába tartozó Lassa-vírussal fertőződtek meg. A betegség hatására meg is süketülhetnek a betegek.

Három ebolához hasonlító esetet találtak

Több mint tíz év után jelent meg újra a Lassa-láz Nagy-Britanniában: két embernél diagnosztizálták a fertőzést, mely vaginális vérzéssel és süketséggel járhat. A betegek egy olyan család tagjai, amely a közelmúltban tért haza Nyugat-Afrikából, ahol a betegség endemikus. Egy harmadik családtagról is feltételezik, hogy elkaphatta a betegséget – írja az Infostart. Az egyik fertőzött már felépült a betegségből, a másik beteget, illetve a vélelmezett harmadik pácienst jelenleg is kezelik. Egyelőre úgy tűnik, a három beteg senkinek sem adta tovább a fertőzést.

A Lassa-lázat egyébként fertőzött patkányok ürülékével vagy vizeletével fertőződött tárgyak megérintésével, vagy ilyen élelmiszer fogyasztása által lehet elkapni. A fertőzöttek testnedveikkel is átadhatják azt egymásnak.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének vezető orvosszakértője, Susan Hopkins szerint a Lassa-láz nem terjed könnyen emberek között, összességében véve kicsi a rizikója a populáció egészségére nézve. Azokkal, akik a fertőzöttekkel érintkeztek, felvették a kapcsolatot.

A vírus halálozási aránya az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 1 százalékos, a betegek 80 százaléka tünetmentesen átvészeli a betegséget, amit azért is nehéz észrevenni, mert a tünetek (ha megjelennek), a fertőzés után 7-21 nappal jelentkeznek. Ezek lehetnek fájdalom mellett fejfájás, hasmenés és hányás is. Súlyos esetekben előfordulhat arcduzzanat, folyadék a tüdőben, vérzés a szájban, orrban, hüvelyben, vagy a gyomor-bélrendszerben, valamint alacsony vérnyomás. A túlélők negyede megsüketül, de az érintettek fele néhány hónapon belül visszanyeri hallását.

A Lassa-láz nevét a nigériai Lassa városáról kapta, ugyanis ott azonosították 1969-ben. A fertőzés ellen nincs vakcina, így a tünetes betegeket vírusellenes szerekkel, olykor vérnyomáscsökkentő szerekkel és oxigénnel kezelik. Nyugat-Afrikában évente 100-300 ezer esetet találnak: leginkább az itt élők vannak kitéve a betegségnek, ezen túl importált esetek fordulnak elő, melyek főként olyan embereknél következnek be, akik Nyugat-Afrikában végeznek magas rizikójú munkákat, például egészségügyi dolgozók vagy segélymunkások.

Az AIDS tünetegyüttest okozó HIV-vírus mindeddig ismeretlen, a korábbinál fertőzőbb variánsát fedezték fel Hollandiában. A kutatók által publikált tanulmányból kiviláglik: az új változat gyorsabban, hatékonyabban fertőz, és valószínűleg az immunrendszerben is nagyobb károkat képes okozni.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak