Kullancscsípés - minden esetben veszélyes?

Nyáron a túrázók és a szabadban pihenő emberek egyik legnagyobb ellensége a kullancs. A legtöbb kis vérszívóban megtalálhatóak különböző fertőzések, de ez nem jelenti azt, hogy minden esetben el is kapjuk tőlük.

A kullancsról
A kullancs egy vérszívó ektoparazita, főként emlősök vérével táplálkozik. Magyarországon közel 20 féle kullancs él, és majdnem minden tizedik Lyme-kórral fertőzött. Kedvelik az árnyékos, nyirkos, bokros helyeket, de a parkokban sőt a kertekben is megtalálható. Általában az aljnövényzetről mászik fel az áldozatra, esetlen a levél fonákjáról sodródik rá. A kullancs rákerülve a bőrre, érzésteleníti azt, hogy észrevétlenül felsérthesse a bőrt, és nyugodtan lakmározhasson anélkül, hogy mi azt észrevehetnénk. Ezért fontos, ha olyan helyen járunk, ahol előfordulhatnak kullancsok, mindig tüzetesen vizsgáljuk át testünket, különösen odafigyelve a testrészek hajlataira, a fejbőrre és a fül mögötti területre.

A kullancs eltávolítása
Ha találunk egyet magunkon, mielőbb próbáljuk meg eltávolítani. Azonban oda kell figyelni arra, hogy ezt hogyan is csináljuk. A kullancsot általában szemöldök csipesszel vagy tűvel esetleg alkohollal próbálják meg kiszedni, helytelenül, ugyanis ha a kullancs légzését megakadályozzuk, elkezdi visszaöklendezni a saját szervezetében lévő anyagokat, amelyek így fertőzéseket juttathatnak a mi vérkeringésünkbe. A legjobb megoldás, ha kifejezetten erre a célra kifejlesztett csipeszt alkalmazunk, így elkerülhetünk jó pár kellemetlenséget, mint például a kullancs szívószervének beleszakadását a bőrbe. A csipesszel próbáljuk meg a kullancsot úgy megfogni, hogy a bőrhöz legközelebbi részét ragadjuk meg, így szinte biztos a siker. Miután eltávolítottuk a vérszívót, fertőtlenítsük le azonnal a sebet, nehogy elfertőződjön.
 

A csípés
A kullancs a nyálával érzéstelenítőt, véralvadásgátlót és értágítót juttat a keringésbe, így ha véletlenül nem vesszük észre a vérszívót, miután jóllakik, magától elhagyja a testet. A csípés után egy kisebb seb maradhat, ami akár teljesen tünetmentes lehet, de viszketés vagy gyulladás is megjelenhet mellékhatásként. Ilyen esetben nem kell azonnal felkeresni az orvost, a csípése magától elmúlik. A fertőzött kullancsok csípésének tünetei az átadott betegségtől függenek, ha megjelennek az alábbi tünetek, akkor szükségszerű megmutatni egy orvosnak a csípést. Az egyik jellemző betegség, amit a kullancsok terjesztenek az a Lyme-kór. Tünetei eleinte megfázáshoz hasonlítanak, másik jellemző tünete pedig egy kör alakú, úgynevezett „kokárdaszerű” pirosas folt. Egy másik kullancs által terjesztett betegség az agyvelőgyulladás. Kezdetben a tünetek itt is influenzaszerűek. Nem minden esetben súlyosbodik ez az állapot, azonban ha mégis, megtámadhatja a szívet és akár bénuláshoz is vezethet. Azonban a betegség megfelelő kezeléssel idővel 95%-ban nyom nélkül eltűnik.
 

Megelőzés
A kullancscsípést megfelelő óvintézkedésekkel el lehet kerülni. Ha tudjuk, hogy olyan helyre megyünk, ahol előfordulhatnak, a zártabb ruházatot részesítsük előnyben, szabadon hagyott bőrfelületeinket pedig különböző riasztó szerekkel védjük. A kirándulás végeztével pedig vizsgáljuk át bőrünket, nem árt ha a ruháinkkal is megtesszük ugyanezt.
 

Oldalak

Sztárok
Hagyományosan a királyi családok tagjai az idő múlásával újabb és újabb rangokat kapnak, Sarolta esetében azonban lehet, hogy megszakad ez a tradíció.
Fashion&Beauty
Ha fontosnak tartod hajad ápolását, valószínűleg te is rengetegféle olajat kipróbáltál már. Nem mindegy viszont, hogy milyen olajokat is használsz tincseidre.
Lifestyle
Nem elég, hogy az orosz-ukrán háború miatt így is illékony és instabil lábakon áll a világ békéje, Észak-Korea időről időre borzolja a kedélyeket.